Csökkentette a német gazdaság idei bővüléséről szóló prognózisát az Ifo gazdaságkutató intézet: januárban még 0,7 százalékos növekedést jósolt, ám mostanra már csak 0,2 százalékost vár.

Az Io ráadásul decemberben még 0,9 százalékos növekedési ütemet valószínűsített. Timo Wollmershauser, az Ifo gazdaságkutatási igazgatója az előrejelzéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy 

a fogyasztás visszafogottsága, a magas kamatok, az áremelések, valamint a kormány megszorító intézkedései és a gyenge globális gazdaság is visszafogja a német növekedést.

Commissioner for Eastern Europe visits wind power companies
13 February 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: Fitters work on one of the huge metal pipes for the foundations of offshore wind turbines, which are built at the EEW Special Pipe Constructions large pipe plant in the seaport. The company manufactures foundations for offshore wind turbines and processes arm-thick steel into pipes with a diameter of up to 10 meters. Politicians, including the German government's Commissioner for Eastern Europe, Schneider, and trade unionists visit wind turbine manufacturer Nordex and EEW to find out about working conditions in the wind energy sector. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Büttner 

A gazdaságkutató a jövő évvel kapcsolatban optimistább lett, és a GDP-növekedés ütemét a következő évre 1,5 százalékosra várja, szemben a januárban jósolt 1,2 százalékkal. A müncheni szervezet jelentése szerint a német gazdaság recesszióba került a 2023–24-es téli fél évben, különösen az ipar fellendülése várat magára.

Mint írják, a német gazdaság megbénult, a többi nagyobb európai országhoz képest Németország érezhetően le van maradva, hiszen 

máshol nemcsak jobb a gazdasági hangulat és kisebb a bizonytalanság, hanem a vonatkozó mutatók is fokozatos javulást jeleznek 2023 ősze óta.

Németországban ezzel szemben a tavalyi nyári fél évben stagnált a gazdasági teljesítmény, 2023 utolsó negyedévében pedig 0,3 százalékkal csökkent. Különösen  az iparban és az építőiparban esett vissza erőteljesen a hozzáadott érték. Ennek oka az Ifo szerint a rendeléshiány, a decemberi havas időjárás, valamint a betegszabadságok rendkívül magas száma volt.

Egyedül a lakossági fogyasztás támogatta a gazdaság teljesítményét, miután az az utóbbi egy évben jelentősen mérséklődött, és februárban 2021 júniusa óta a legalacsonyabb szintre, 2,5 százalékra csökkent, miközben azonban a jövedelmek gyors ütemben emelkednek.

Mint ismert, a szövetségi alkotmánybíróság 2023 novemberében alkotmányellenesnek és semmisnek nyilvánította, hogy a klíma- és átalakítási alapot a koronavírus-járvány leküzdésére fel nem használt hitelengedélyekből töltsék fel. Mindez pedig Wollmershauser szerint több terhet, illetve kevesebb tehermentesítést jelent a vállalatok és a háztartások számára, ami csökkenő kormányzati kiadásokkal párosul.

Az Ifo prognózisa szerint idén Németországban 2,3 százalékos fogyasztói áremelkedés várható a tavalyi 5,9 százalék után, míg 2025-re 1,6 százalékra mérséklődhet az infláció. Mindeközben pedig arra is számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma a tavalyi 45,9 millióról idén 46,1 millióra emelkedik, jövőre pedig rekordmagas szintre, 46,2 millióra nő.