A német gazdaság két egymást követő stagnálás után végül jelentősen zsugorodott 2023 utolsó negyedévében, miután a meredeken emelkedő árak, a megugrott hitelköltségek és a gyenge külső kereslet túl nagy nyomást gyakorolt a gazdaságra.                   

One year Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg német gazdaság
A befektetések csökkenése nyomás alatt tartja a német gazdaságot. 
Fotó: Patrick Pleul / AFP  

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint bruttó hazai termék (GDP) 2023 utolsó negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az előző, három hónapos időszakhoz képest, megerősítve január végén közzétett előzetes eredményeket – ezzel a visszaeséssel a gazdaság 2020–21 óta először technikai recesszióba csúszott

A német gazdaság tavaly negatív tartományban fejezte be az évet. Az utolsó negyedévben a beruházások csökkenése visszafogta a gazdasági aktivitást, bár a fogyasztás enyhén növekedni tudott 

– kommentálta az eredményt Ruth Brand, a hivatal elnöke. Az első három negyedévben a nagyrészt stagnált a globális kihívások közepette. Éves szinten Németország gazdasága az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott, szorosan követve az előző időszak 0,3 százalékos csökkenését. 

A német GDP alakulása 2021-től német gazdaság
 

Az Ifo Intézet németországi üzleti hangulatmutatója 2024 februárjában enyhén, 85,5 pontra emelkedett, minimálisan elmozdulva a januárban mért három és fél éves mélypontról (85,2), és megfelelve a piaci várakozásoknak.  

A vállalatok kevésbé negatívan nyilatkoztak a következő hónapokra vonatkozó várakozásaikról – 84,1 pont a januári 83,5-tel szemben –, miközben a jelenlegi üzleti helyzetük megítélése 2020 júliusa óta a leggyengébb szinten maradt.   

A csökkenő befektetések lassították a német gazdaságot

A háztartások végső fogyasztási kiadásai a 2023 elején tapasztalt erőteljes visszaesés után a tavaly némileg helyreálltak – az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal nőttek az előző három hónaphoz képest –, ezzel párhuzamosan pedig az inflációs ráta is csökkent. 

Ezzel szemben a befektetések negyedéves szinten tovább csökkentek, az építőipari állóeszköz-felhalmozás például 1,7 százalékkal csökkent az előző negyedéves szinthez, szorosan követve az előző 6 hónapban mért visszaesést.

Az építőiparon különösen nagy a nyomás: az Ifo jelentése alapján az üzleti bizalom az ágazatban 59, a Hamburg Commercial Bank (HCOB) BMI-felmérése pedig 36,3 pontra esett – mindkét adat történelmi mélypontot jelent.

Behúzott kézifékkel indította az évet a német gazdaság 

A német gazdaság 2023-ban csak egy negyedévben bővült. A február elején megkérdezett közgazdászok most arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a márciusig tartó három hónapban sem mozdul el a holtpontról – szemben az előző hónapban prognosztizált 0,1 százalékos növekedéssel.