Martin Selmayr, akit kollégái egykor a Berlaymont szörnyetegének neveztek, új szerepkörében egyelőre távol marad Brüsszeltől. A fenti gúnynévhez vezető, rámenős vezetői stílusáról elhíresült kavarógépet a Politico információi szerint egyelőre Rómába száműzik.

Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnökének nagy hatalmú kabinetfőnöke.
Fotó: AFP

A Vatikánba delegált EU-nagykövet lesz belőle, továbbá az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezeténél is ő képviseli majd az uniót.  A lap szerint, bár a biztosok kollégiuma még nem adott zöld utat a döntésnek, Selmayr valóban „a szűkített listán” van a római pozícióra. A politikus nem válaszolt a brüsszeli lap megkeresésére.

Az egykor Brüsszelben az uniós politika egyik legfontosabb háttéremberének tekintett Selmayr 2018-ban gyorsított előléptetésben részesült, Jean-Claude Juncker akkori bizottsági elnök kabinetfőnökéből az Európai Bizottság főtitkárává avanzsált. 

A kinevezés azonnali felháborodást keltett, mivel machiavellista hatalmi manipulációnak tekintették,

Selmayr hatalomkoncentrációs kísérletének. Az európai ombudsman szerint a kinevezés nem követte a bizottság saját szabályait, az Európai Parlament pedig később a lemondását követelte.

2019-ben Selmayr azzal kerülte el a kiátkozást, hogy lemondott posztjáról. Ursula von der Leyen engedményt tett a kritikusoknak, akik nehezményezték, hogy túl sok német tisztviselő van a bizottság vezető pozícióiban. Bécsbe küldték az EU osztrák nagyköveteként.

Vérdíj Moszkvának

Bécsben Selmayr azzal szerzett magának hírnevet, hogy az osztrákoknak az orosz gáztól való függőségükről prédikált, és azzal vádolta az országot, hogy „vérdíjat” fizet Moszkvának. Csodálatos átalakulás volt ez a korábbi műsorához képest, hiszen pont ő volt az, aki fokozta Európa orosz gáztól való függőségét; lobbizott, hogy Brüsszel adjon zöld utat az Északi Áramlat 2. gázvezetéknek. 

Tavaly decemberben látott napvilágot, hogy „Berlaymont szörnyetege” pályázott az EU svájci nagyköveti pozíciójára. Ebből lett a Vatikán, s felszáll a fehér füst, kiderülhet, hogy vajon tényleg minden út Rómába vezet, vagy esetleg egy kis kitérővel vissza Brüsszelbe.