A kínai Longi Green Technology Energy, a világ legnagyobb napelemgyártója 30 százalékos létszámcsökkentést tervez, folytatva a négy hónappal ezelőtt megkezdett elbocsátásokat – írja a brit Telegraph.

Close-up,Of,Solar,Cell,Farm,Power,Plant,Eco,Technology.landscape,Of
Összeomlóban a napelemek piaca / Fotó: Shutterstock

 

Padlón a napelemárak

A Longi először novemberben közölte, hogy megkezdi a létszámcsökkentést, kezdve a több ezer vezetői gyakornokkal és gyári alkalmazottal. 

A vállalat tavaly mintegy 80 ezer embert foglalkoztatott.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) amúgy már januárban figyelmeztetett, hogy hatalmas napelem-túlkínálat fenyeget világszerte, mivel idén globálisan várhatóan 1100 gigawatt kínálat áll majd szemben a mindössze 402 gigawattos kereslettel.

Az előrejelzések szerint ráadásul a termelési kapacitás 2028-ra még tovább, egészen 1300 gigawattra nő, míg a várható kereslet mindössze 540 gigawatt lesz.

A jelentős túlkínálat máris készletfelhalmozódáshoz vezetett az európai és amerikai raktárakban – tette hozzá az IEA.

Kínában a Longi riválisai is elbocsátásokat jelentettek be. 

Kína vasmarokkal fogja a piacot

A kínai napenergia-ipar uralja a globális ellátási láncokat, és az éles hazai verseny az árakat egyre lejjebb szorítja – véli a Telegraph. A vállalatok folyamatosan mérséklik költségeiket, csökkentik a létszámot, és termékeik mind nagyobb részét szállítják külföldre.

A tajvani EnergyTrend elemzőcég adatai szerint 2022 eleje óta a 182 milliméteres M10 napelemek – az egyik leggyakrabban vásárolt méret –ára mintegy 70 százalékkal zuhant.

A kínai napelemexport 2021-ben 30 milliárd dollárt tett ki, és az IEA előrejelzése szerint az ország továbbra is markában tartja az ágazatot, mivel az ellátási láncok nagyjából 80-95 százalékát ellenőrzi.

Peking a napenergiát stratégiai ágazatnak tekinti, ezért az árakat olyannyira leszorítja, hogy a nyugati versenytársak nem tudnak labdába rúgni.

Öngólt lőttek az amerikaiak

Úgy fest, a piaci várakozások eközben túlbecsülték az amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) élénkítő hatását. Februárban a Bill Gates által támogatott CubicPV is elvetette egy 10 gigawatt kapacitást előállítani képes gyár építésének a tervét az Egyesült Államokban, bár a cég korábban az amerikai gyártású napelemekre vonatkozó adókedvezményekre alapozta terveit.

A 2023-ban nyilvánosságra hozott szabályok azonban lehetővé teszik, hogy a napenergia-ipari vállalatok akkor is igényelhessék a támogatást, ha termékeik külföldön gyártott alkatrészeket is tartalmaznak, ami hatalmas öngólnak bizonyult, mivel kioltotta az önálló amerikai ellátási láncok létrehozására irányuló törekvéseket.

Bajban a csornai napelemgyár

Elmaradt fizetésekről, gyárbezárásról és csoportos leépítésekről pletykálnak, a gyár vezetősége azonban nem reagál.