A gyanú szerint az EU Solar Nyrt. megtévesztő módon kommunikálta a lakossági napelempályázatok költségmentes előkészítését, illetve kifogásolhatóan hirdette a pályázat keretében általa telepített rendszerek költségmentességét. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 júliusában vizsgálatot indított a társasággal szemben.

20201015 SzegedA háztartási napelemes rendszerek új támogatási programja.Képen: napelemes családi ház Újszegeden.Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
Három évig jár az ingyenes szerviz és a karbantartás.
Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

 

Ingyenes szolgáltatással kárpótol a cég

A eljárása a hivatal közleménye szerint a cég kötelezettségvállalásával zárult. Az EU Solar vállalta, hogy három évig ingyen szervizeli és tartja karban azon ügyfelei napelemeit, amelyek a versenyfelügyeleti eljárással érintett pályázatban eredetileg vele szerződtek napelemrendszer-telepítésre. 

A kötelezettségvállalás összesen 1607 ügyfelet érint, a vállalt kompenzációs csomag értéke ügyfelenként három évre mintegy 45 ezer forint.

Így a GVH vizsgálatának eredményeként a fogyasztóknak elért kompenzáció összértéke meghaladja a 72 millió forintot. A GVH ellenőrizni fogja a cég által önként vállalt kötelezettségvállalás pontos és maradéktalan végrehajtását. 

Nem volt jogsértés

A GVH Versenytanácsa az eljárás során nem állapított meg jogsértést. Egyebek mellett azért fogadta el cég által felajánlott fogyasztói kompenzációt tartalmazó kötelezettségvállalást, mert az EU Solar végig együttműködött az eljárás során, módosított a kifogásolt kommunikációs gyakorlatán és vállalta, hogy bevezet egy belső eljárásrendet a további hasonló esetleges aggályok elkerülése érdekében. Emellett korábban sem sértette meg a versenyjogot.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben kiemelte: a nemzeti versenyhatósággal történő együttműködés hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez és a helyreállításához. Az eljárás alá vontak vállalásai valós módon és jelentős mértékben korrigálhatják a piac torzulását és a fogyasztók kárát.