A lengyel kormány eláll attól a tervétől, hogy a széntüzelésű erőműveket egy külön vállalatba csoportosítsa, ugyanakkor fontolóra veszi, hogy a bányákkal vonja össze őket – mondta Marzena Czarnecka ipari miniszter a Rzeczpospolita napilapban szerdán megjelent interjúban, amelyet a Reuters szemlézett.

Az új lengyel kormány már nem akar egy óriási energiavállalatot létrehozni a bányákból, helyette inkább ezeket és a szénerőműveket párba állítanák.
ROGOWIEC, POLAND – NOVEMBER 30 : Swans swim in a lake as smoke and steam rises from the cooling towers of the lignite coal-powered Belchatow Power station in Rogowiec, Poland on November 30, 2023. The 5,298MW Belchatow power plant is the biggest coal-fired power plant in Europe. Omar Marques / Anadolu (Photo by Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Egy óriási erőművállalat helyett a bányákkal vonnák össze az energiatermelést / Fotó: Omar Marques / Anadolu / AFP

Az előző kormány egyetlen nagy állami vállalatot akart létrehozni a szénből energiát termelő erőművekből. Az ipari miniszter azonban ezt nem tartja jó ötletnek. 

A szénvagyon problémája nem oldódna meg, csak átkerülne az államkasszába, azaz az adófizetőkre.

Czarnecka közölte, hogy a széntüzelésű erőművek bányákkal való összekapcsolását fontolgatják. A minisztérium tárgyalni fog a bankokkal, hogy egy számukra megfelelő és elfogadható modellt dolgozzanak ki, hogy finanszírozni tudják az energiacsoportok zöldátállását.

A miniszter meggyőződése, hogy az zöldátalakítást csak úgy tudják megvalósítani, hogy adott erőművet adott bányához rendelik.

A minisztérium a tervet júliusig kidolgozza, szeptemberben pedig bemutatják a jogi megoldásokat az elképzelés megvalósítására. Czarnecka hangsúlyozta, hogy még idén befejeznék az intézkedéseket.

A sokáig ellenzéki Polgári Platform párt tavaly ősszel megnyerte a lengyelországi parlamenti választást, és Donald Tusk december közepén kormányt alakíthatott. Azóta a baloldali koalíció boszorkányüldözésbe kezdett a közintézményekben, és számos szakpolitikában a korábbi kormánnyal ellentétes álláspontra helyezkedett.