Egész napos parlamenti vita után bizalmat szavazott kedd este a lengyel parlamenti alsóház (Szejm) Donald Tusk kormányának. A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott bizalmat Tusk kabinetjének, 201-en ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, 11 honatya nem volt jelen.

New Pro-EU Polish Government
Fotó: NurPhoto via AFP

Támogatta az új kormányt a négy frakcióból álló parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője. Az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott 185 jelen lévő képviselő mellett a nemzeti radikális és újliberális pártok szintén ellenzéki szövetsége, a Konföderáció 16 képviselője ellenszavazatot adott le.

Az október 15-i parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által előző nap, hétfőn kormányfőnek megválasztott Donald Tusk kedd délelőtt mondott programbeszédet a szejmben.

A bizalmi szavazást eredetileg kedd délutánra tervezték, a képviselők hozzászólásai azonban a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartottak. Emellett hosszabb szünetet is kellett tartani egy incidens miatt, amelyben Grzegorz Braun, a Konföderáció képviselője a szejm épületében rendezett hanukai ünnepségen poroltó készülékkel eloltotta a menóra gyertyáit.

A PiS képviselői azt javasolták, hogy az incidens miatt a bizalmi szavazást szerdára halasszák, a parlamenti többség azonban elutasította az indítványt.

Nem engedhetjük meg, hogy Braun túszaivá váljunk

– jelentette ki Szymon Holownia házelnök.

Donald Tusk is úgy ítélte meg a szavazás előtti felszólalásában, hogy „a bűntett (...) nem késleltetheti a parlament cselekvését”. Az incidens nem adhat okot a parlamenti választásokon megnyilvánult szavazói akarat „további elnapolására” sem, a vita során feltett több mint kétszáz képviselői kérdésre később írásban válaszol – jelentette be Tusk.

Andrzej Duda elnök szerdán iktatja be az új, 26 tagú kormányt.