A kínai központi bank, valamint a kulturális és idegenforgalmi minisztérium felszólította a háromcsillagos vagy annál magasabb minősítésű kínai szállodákat, hogy fogadják el a külföldi bankkártyákat. A turisták által látogatott múzeumokat, parkokat és más látványosságokat pedig arra utasították, hogy a külföldi kártyák mellett a készpénzes fizetéseket is támogassak.

Digital Currency in Beijing
Még a henteseknél is mobillal fizetünk, feltéve, hogy helyi szolgáltatót választunk/ Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A távol-keleti országban még az utcai árusok is ritkán fogadnak el készpénzt, helyette a helyben népszerű fizetési szolgáltatókat (WeChat Pay, Alipay) részesítik előnyben. Ezek azonban sokszor nem támogatnak bizonyos kártyatípusokat, vagy a látogatók vonakodnak megadni a használatukhoz szükséges személyes adataikat, esetleg szimplán csak kártyával fizetnének mindenféle regisztráció nélkül.

Peking eltökélt célja, hogy felpörgesse a gazdaságot, amiben a turizmusnak is fontos szerepet szán, ezért a kormány kibővítette azon országok listáját, amelyek állampolgárai vízum nélkül utazhatnak a világ második legnépesebb országába. Ennek köszönhetően Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák vízummentességet március közepétől.

Februártól pedig az Alipay vagy a WeChat Pay használatakor a külföldi látogatóknak nem kell személyazonosító adatokat megadniuk, ha az éves tranzakcióik teljes összege nem éri el az 500 dollárt. A kínai jegybank becslése szerint a fizetések 80 százaléka nem éri el a küszöböt, a jövőben pedig tovább növelnék a limitet, és egyre több céget köteleznek a külföldi kártyák elfogadására.

Kína tavaly 35,5 millió be- és kilépést regisztrált külföldi állampolgárok által, ami nagy ugrás a járvány idején mért 2022-as adatokhoz képest, de csak az egyharmada a 2019-es számoknak. Ugyanakkor a belföldi turizmus helyreállt: a februári nyolcnapos holdújévi ünnepek alatt jóval magasabb turisztikai bevételek voltak nemcsak az előző évhez, de a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is Kínában.

A jó alvás igazi luxussá vált, rá is repült néhány exkluzív hotel

Bár a fél világot átutazni és egy drága szállodára költeni egy jó alvásért túlzásnak tűnhet, ám a legfrissebb tanulmányok szerint az emberek 35 százaléka úgy érzi, hogy nem alszik eleget, így nem csoda, hogy világszerte egyre jobban terjed az úgynevezett alvásturizmus. Egyre több embernek válik a nyaralás első számú céljává a minőségi alvás.