A német szoftvergyártó SAP cég 2600 munkahely megszüntetését tervezi Németországban a korábban bejelentett jelentős szerkezetátalakítási programja keretében. A cég szóvivője szombaton nem kommentálta a konkrét adatot, amely a Handelsblattban megjelent cikkből derült ki. 

SAP - Annual Press Conference
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Korábban mindössze 8000 munkahelyről volt szó, amelyet a szerkezetátalakítás érint. „Az SAP januárban elindított egy szerkezetátalakítási programot az egész vállalatra vonatkozóan, hogy az olyan stratégiai növekedési területekre összpontosítson, mint a Business AI” – mondta a szóvivő. 

Ez az átalakítás 8000 munkahelyet érint. Nagy odafigyeléssel és empátiával bánunk az érintett munkavállalókkal, többek között belső munkaalternatívákat vagy önkéntes programokat kínálunk számukra. Szoros együttműködés folyik az érintett régiókban a szociális partnerekkel. Az érintett munkavállalók többségét a következő hetekben értesítik

– közölte a szóvivő. 

Az Európai Üzemi Tanács bírálja az SAP szerkezetátalakítását, mivel a munkahelyek leépítése főként a vállalati központot érinti. A Handelsblatt az SAP Európai Üzemi Tanácsától kapott belső e-mailre hivatkozva írta, hogy az üzemi tanács bírálja a tervezett jelentős átalakítást, mint olyan intézkedést, amelynek elsődleges célja a költségcsökkentés.

Az e-mailben az áll, hogy „a vezetés nem indokolta kellőképpen az üzleti logikát, és nem adott pontos tájékoztatást a hiányosságokról” – írja a lap. A program neve Next Level Transformation, ami a szekszervezetisek szerint a létszámcsökkentés eufemizmusa.

A jelentés szerint más európai országokban is megszűnnek a munkahelyek. Az Európai Üzemi Tanács hatáskörébe tartozó területen mintegy 4100 munkahelyet kell megszüntetni. Az SAP szóvivője szerint Európa legnagyobb szoftvergyártója azt tervezi, hogy 2025 első negyedévének végére világszerte befejezi a teljes szerkezetátalakítási folyamatot.