Az európai cégeket is elérte az amerikai technológiai szektoron végigsöprő elbocsátási hullám, csütörtökön a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésében piacvezető SAP is beállt a sorba.

Software group SAP - annual figures 26 January 2022, Baden-Wuerttemberg, Walldorf: A man walks across a bridge in front of the main building of the software company SAP by a watercourse in which the building is reflected. On Thursday (Jan. 27), the company will announce its financial figures for the past year. Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by Uwe Anspach/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A német szoftvergyártó óriás 3000 dolgozójától készül megválni, ezt a ma reggel közzétett negyedéves gyorsjelentéssel együtt jelentették be. A leépítés a 112 ezer fős állomány 2,5 százalékát érinti világszerte. Ebből mintegy 200 pozíció a németországi központban szűnik meg.

A walldorfi székhelyű társaság emellett vizsgálja Qualtrics amerikai leánycégében meglévő 71 százalékos részesedésének értékesítését, amelybe még 2018-ban vásárolta be magát az SAP, 8 milliárd dollárt invesztálva a vállalati szoftvereket fejlesztő tengerentúli cégbe. A jövőben a felhőalapú megoldásokra helyezne nagyobb hangsúlyt a vállalat.

A leépítésektől 300-350 millió eurós költségmegtakarítást és a hatékonyság javulását reméli a vezetőség. A nadrágszíj szorosabbra húzásával olyan, globálisan meghatározó technológiai cégekhez csatlakozik az európai szoftveróriás, mint a Microsoft, az Alphabet vagy a Meta.

A portfóliónkat a továbbiakban azokra a területekre összpontosítjuk, ahol a legerősebbek vagyunk, hogy folytathassuk gyorsuló növekedésünket

 –  mondta Christian Klein vezérigazgató.

A legutóbbi, negyedik negyedév egyébként jól sikerült, a stratégiai jelentőségű felhőüzletágban 30 százalékkal megugró forgalomról számolt be az SAP az erős év végi keresletnek köszönhetően.

A teljes forgalom 5,7 százalékkal, 8,44 milliárd euróra emelkedett, a működési eredmény pedig ennél is dinamikusabban, 17 százalékkal bővült. Az SAP egy részvényre jutó nyeresége (EPS) ugyanakkor 62 százalékkal, 47 centre zsugorodott.

Az SAP árfolyama 1 éves
 

Az egész éves forgalom harmadával, 12,56 milliárd euróra nőtt, amihez a 2021-esnél 56 százalékkal szűkebb, 1,96 eurós EPS társult. Az emelkedő tőkeköltségek és a kisebb profitabilitás következtében a vállalat készpénztermelése 14 százalékkal, 4,35 milliárd euróra mérséklődött.

A menedzsment 2023-ra 8,8-8,9 milliárdos működési eredményt tűzött ki célul, a felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel pedig 15,3-15,7 milliárd euróra emelkedhet a tavalyi 12,56 milliárdról.

A befektetők 2,5 százalékkal húzták le a részvényárfolyamot a csütörtök délelőtti kereskedésben.