A német vállalatok inflációs várakozásai márciusban az elmúlt három év legalacsonyabb szintjére csökkentek, emiatt a fogyasztói árindex a következő hónapokban az Európai Központi Bank célja alá fog esni – közölte kedden az Ifo intézet.

Supermarket
Fotó: AFP

„Az továbbra is csökkenő tendenciát mutat, és a nyáron 2 százalék alá kell mérséklődnie. Német szempontból nincs ok arra, hogy az EKB ne csökkentse hamarosan a kamatokat” – mondta Timo Wollmershaeuser, az Ifo előrejelzésekért felelős vezetője közleményében.

A fogyasztói árakkal kapcsolatos várakozások indexe a februári 15,0 pontról 14,3 pontra csökkent márciusban, ami 2021 márciusa óta a legalacsonyabb érték.

A német infláció februárban 2,7 százalékra mérséklődött éves összevetésben, ami messze van az ukrajnai orosz invázió által kiváltott idején elért kétszámjegyű csúcsértékektől.

Az EKB döntéshozói közül egyre többen támogatják a kamatcsökkentést, és a júniusi ülés tűnik a legvalószínűbb időpontnak a lépésre, bár ebben a hónapban is van egy kamatdöntő ülés.