Az és az Egyesült Államok képviselői közös együttműködéssel támogatnák az új generációs távközlési és félvezetőprojekteket, a mesterséges intelligencia szabályozásában való együttműködésükkel, céljuk Kína visszaszorítása, továbbá szorosabb kereskedelmi megállapodásokkal a transzatlanti ellátási láncok közötti kapcsolatok erősítése. 

Donald Trump Holds Presidential Campaign Rally In Green Bay, Wisconsin
Fotó: Getty Images

A találkozó nem is nagyon titkolt célja annak megvitatása is, hogy egy lehetséges Trump-adminisztráció hogyan hathat a kereskedelmi kapcsolatokra.

Aggodalmuk középpontjában Trump korábbi és lehetséges jövőbeli döntései állnak, miszerint 10 százalékos vámot vetne ki az importárukra, ahogy tette ezt első ciklusában az Európából származó árucikkekre vonatkozóan, és 60 százalékos vámot vetne ki a Kínából származó árucikkekre – írta korábban a Politico. 

Geopolitikai viták

Számos gazdaságdiplomata szerint a probléma az, hogy a korábbi kereskedelmi találkozók eredménytelennek bizonyultak – például az acélvámok elleni küzdelemben is –, illetve ezek a találkozók végül geopolitikai vitákba csaptak át. Ezért erős a szándék arra, hogy a kulcsjelentőségű globális kereskedelmi, gazdasági és technológiai döntések összehangolását szolgáló EU–USA Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot (TTC) át kell alakítani, mégpedig úgy, hogy a politikai változások kevésbé tudjanak hatni rá. Arról azonban nem született döntés, hogy ezt valójában miként is lehetne megvalósítani.