Az orosz energiaóriás, a Gazprom átlagos napi földgázszállítása Európába márciusban 4,5 százalékkal nőtt a februári szinthez képest, és csaknem 26 százalékkal emelkedett 2023 azonos hónapjához képest – közölte a Reuters.

Gas pressure regulating station
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai gázszállító csoport, az Entsog és a Gazprom Ukrajnán keresztüli gáztranzitról szóló napi jelentésein alapuló számítások azt mutatták, hogy az átlagos napi vezetékes a múlt hónapban elérte a 88,7 millió köbmétert (millió köbméter) a februári 84,9 millió köbméter után. Az utóbbi is nőtt a 2023. márciusi 70,3 millió köbméterhez képest. A Gazprom Európába irányuló földgázexportja idén eddig elérte a 7,74 milliárd köbmétert.

Európa egykor Oroszország elsődleges exportpiaca volt, de az ukrajnai konfliktusra adott politikai válasz következtében sokkal kevesebb orosz gázt kapott.

A Gazprom adatai és a Reuters számításai szerint Oroszország 2022-ben összesen mintegy 63,8 milliárd köbméter gázt szállított Európába különböző útvonalakon. 

A Gazprom ehelyett növelte Kínába irányuló gázeladásait, amelynek Oroszországból származó vezetékes gázimportja 2023-ban 22,7 milliárd köbméterre emelkedett, ami közel másfélszerese a 2022-ben szállított 15,4 milliárd köbméternek. 

A Gazprom 2023 eleje óta nem tette közzé saját havi statisztikáját, és nem válaszolt a Reuters megkeresésére.