Nemzetközi gazdaság

Taccsra vágja a bolgár rózsaipart az éghajlatváltozás

A bolgár gazdálkodók már most, egy hónappal a szokásos időpont előtt megkezdték a rózsa betakarítását.

Erőteljesen érződik a klímaváltozás Bulgáriában is, a nedvesebb és korábban eljövő tavaszok egy hónappal előrehozták a rózsaszüretet is. Bulgária, az délkeleti, a Balkánon fekvő tagállama

a kozmetikai iparban is használt illatos rózsaolaj egyik vezető globális gyártója. 

A legkiválóbb minőségű olaj a Rózsa-völgyből származik, ahol a rózsát a trák idők óta, azaz a Kr. e. 5–3. század óta termesztik haszonnövényként. Egy gramm rózsaolajhoz több mint 1000 rózsaszirmot kell kézzel leszedni kora reggel, mivel az illóolaj-tartalom 7 óra körül a legmagasabb.

Az éjjeli páralecsapódás a rózsához tapad, ez is segíti az olaj képződését

– mondta Miroslav Terziev, egy rózsatermesztő Cserganovo faluban.

Rose picker Vasil Selimeno holding freshly picked roses in his hands. He and others work for about a month in the fields owned by Intermed, a Bulgarian company that produces rose and other herb distillations and oils. Bulgaria is one of the world's important producers of rose oil, which is as important national product and source of national pride.  (Photo by Jodi Hilton/NurPhoto) (Photo by JODI HILTON / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nem csak dísznövény, fontos exportcikk is a rózsaolaj / Fotó: Jodi Hilton / NurPhoto / AFP

 

Sok-sok exportcikk

A virág  felhasználása igen sokrétű.

Rózsavizet, lekvárt, rózsateát és rózsapálinkát is készítenek belőle.

A szirmok minősége nagymértékben függ az időjárástól, a páratartalomtól – mondta a Reutersnek Todor Nikolaev, a Terra Roza szeszfőzde vezető technológusa.

A legutóbbi enyhe tél és a nagyon meleg március miatt a rózsák az idén korábban elkezdtek virágozni, így a „rózsaszüret” is három héttel korábban kezdődött. 

Szerencsés, hogy a május csapadékos, így a virágok nem egyszerre nyílnak ki, az alacsony hőmérséklet pedig megakadályozza az olaj elpárolgását.  

Technológiaváltás a küszöbön

„1987-ig visszanéztük a archívumunkból, és megállapítottuk, hogy a rózsabokrok virágzása június 10–20. közé esett. Tehát egy hónappal előrébb tartunk” – mondta Valentin Kazandjiev, a szófiai Meteorológiai és Hidrológiai Intézet meteorológusa. 
Kazandjiev szerint az éghajlatváltozás miatt a gazdálkodóknak azokra a technológiákra kell összpontosítaniuk, amelyek mérséklik a hatását, míg a tudósoknak újabb és újabb termőterületeket kell javasolniuk. 

 

 

erőteljes Rózsa-völgy éghajlatváltozás klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek