BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnak a francia konyakgyártók, nem tetszik nekik az EU kínai elektromosautó-vámja

A gyártókat aggasztják a kínai dömpingellenes eljárás eredményei, de az EU frissen bejelentett elektromosautó-vámjától sincsenek elragadtatva. Ezek a döntések erős hatással lehetnek a francia konyakgyártók importjára, amivel jelentős bevételre tesznek szert az ázsiai piacon.

A francia konyakgyártók rendkívüli aggodalmukat fejezték ki az európai konyakimporttal kapcsolatos kínai vizsgálat eredményeivel kapcsolatban – közölte egy kereskedelmi szervezet szerdán, miután az Európai Bizottság vámot vetett ki a kínai elektromos járművek importjára. Az Európai Bizottság szerdán közölte az autógyártókkal, hogy júliustól akár 38,1 százalékos pluszvámot vet ki az importált kínai elektromos autókra, ami fokozza a globális kereskedelmi háborút. A BYD 17,4 százalék, a Geely 20 százalék, a SAIC pedig 38,1 százalék fizetésére kötelezett.

francia konyakgyártók, konyak, cognac
Aggódnak a francia konyakgyártók, nem tetszik nekik az EU kínai elektromosautó-vámja / Fotó: Northfoto

Kína már januárban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált brandyvel kapcsolatban. A Reuters szerint szinte az összes Kínába exportált európai brandy Franciaországban készül – a Pernod Ricard és a Remy Cointreau is tetemes bevételre tesz szert az ázsiai piacon. 

Tudomásul vesszük az európai döntést, és ismételten legmélyebb aggodalmunkat fejezzük ki Kína dömpingellenes vizsgálatának következményeivel kapcsolatban

– mondta Florent Morillon, a Bureau National Interprofessional du Cognac elnöke. Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban köszönetet mondott kínai kollégájának, Hszi Csin-pingnek a konyakot érintő ideiglenes intézkedésekkel kapcsolatban. Az Európai Unióban gyártott brandyre kivetendő, magas kínai vámok miatt jelentős mennyiségű konyak maradhat a francia vállalatok raktáraiban, amelyet nehéz lesz eladni máshol, így elemzők véleménye szerint a cégek arra kényszerülhetnek, hogy engedjenek az árból. 

A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta, és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromosautó-gyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.

Peking fokozott figyelemmel fogja kísérni az európai fél további eljárását, és határozottan megtesz minden szükséges intézkedést a kínai vállalatok jogainak és érdekeinek védelmében

– jelentette be szerdán a kereskedelmi minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával. A kínai kereskedelmi minisztérium szerint a közzétett tervezetben szereplő álláspontnak nincs semmilyen ténybeli vagy jogi alapja. Szerintük a bizottság protekcionista magatartást tanúsít, amely feszültséget okoz, és megzavarja a járműipar globális ellátási láncát. Lin Csien, a kínai külügyi tárca szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak a kínai elektromos járművekre vonatkozó szubvencióellenes vizsgálata „tipikus protekcionizmus”. Szerinte a kivetett vámok nemcsak a piacgazdasági elveket és a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, hanem Európa saját érdekeit is sértik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.