Kína dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált brandy ügyében, ami várhatóan tovább élezi a feszültséget Peking és Brüsszel között. A vizsgálatot a pekingi kereskedelmi minisztérium jelentette be, és a 200 liternél kisebb konténerekben érkezők italokra vonatkozik majd. A lépést kiváltó panaszt a kínai alkoholos italokat gyártók szövetsége adta be a hazai brandykészítők nevében.

26th China (Hainan) International Winter Trade Fair Closes
HAIKOU, CHINA - DECEMBER 17: People purchase brandies during the 26th China (Hainan) International Winter Trade Fair for Tropical Agricultural Products at Hainan International Convention And Exhibition Center on December 17, 2023 in Haikou, Hainan Province of China. (Photo by Meng Zhongde/VCG via Getty Images)
Kínában a francia konyak a legnépszerűbb importált szeszes ital.
Fotó: Meng Zhongde / Getty Images

Kína a francia brandy egyik legnagyobb piaca, így nem meglepő, hogy a 

Remy Cointreau és a Pernod Ricard részvényeinek ára esni kezdett a hírre.

Péntek reggel az előbbi 8, az utóbbi 4 százalékkal gyengült, így a két vállalat a legrosszabbul teljesítő egyelőre a francia blue chipeket tartalmazó CAC 40 indexen belül.

A többi között a Hennessy, a Remy Martin és a Martell márkát birtokló két cég egyike sem kommentálta a Reutersnek a kínai vizsgálat tényét. A Financial Times tudósítása szerint Kína 2022-ben 4,5 milliárd dollár értékben importált alkoholos italokat, és ezek közül a brandy a legnépszerűbb, amely szinte kizárólag francia termék. (Egy dollár 346,6 forint.)

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy egyre nő a feszültség az EU és Kína között, elsősorban kereskedelmi ügyekben. Szeptemberben Brüsszel vizsgálatot indított a kínai elektromosautó-gyártóknak nyújtott állami támogatások miatt, és az Európai Bizottság már akkor figyelmeztetett, hogy Kína valószínűleg visszavág majd.

Glasses and bottle of calvados (norman apple brandy).
Photo by Soleil Noir / Photononstop / Photononstop via AFP
A Spirit France vezető márkája, a Boulard szállításai is megcsappanhatnak a pekingi szigor miatt.
Fotó: Soleil Noir / AFP

Ezután a decemberi csúcstalálkozón a blokk vezetői megerősítették, hogy 

Európa nem fogja tolerálni a „tisztességtelen kínai versenyt”.

Válaszképp Peking figyelmeztetett, hogy körültekintést vár el Brüsszeltől, amikor „korlátozó” kereskedelmi politikákat vezet be.

Az EU a múlt év végén dömpingellenes vizsgálatot jelentett be a kínai biodízelimportot illetően, amely Brüsszel szerint súlyos károkat okoz a hazai gyártók számára, akik képtelenek felvenni vele a versenyt.

Az egyre szigorúbb EU-s kereskedelmi korlátozó intézkedések nem nyerték el a tagállamok feltétlen tetszését, sőt, a közvélemény jelentős része ellenzi a keményebb fellépést.