BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezt mondta Zelenszkij a svájci békecsúcson

Senkinek sincs joga agresszív háborút folytatni szomszédja ellen, és aláásni az ENSZ Alapokmányának egyik alapelvét: a területi integritást. Senki sem fenyegethet nukleáris fegyverekkel, nem áshatja alá a világ és a régiók élelmiszer-, energia- vagy egyéb biztonságát – közölte Volodimir Zelenszkij.

Az első békecsúcs egy lépés Oroszország Ukrajna elleni háborújának igazságos befejezése felé – közölte a svájci békecsúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ha Ukrajna számára a nemzetközi jog alapján méltányosan véget vetünk ennek, minden nemzet számíthat ugyanarra az igazságosságra és méltányosságra, ami megerősíti az ENSZ Alapokmányának hatékonyságát - fogalmazott. Zelenszkij megjegyezte, hogy 101 állam és nemzetközi szervezet van jelen a csúcson.

Ukraine Peace Summit in Switzerland
Fotó: Anadolu via AFP

„El tudtuk kerülni az egyik legszörnyűbb dolgot – a világ felosztását egymással szembenálló tömbökre. Ott vannak Latin-Amerika, Afrika, Közel-Kelet, Ázsia, a csendes-óceáni térség, Észak-Amerika képviselői, vallási vezetők. 101 résztvevő. És senkinek sincs meg az a kiváltsága, hogy a másik mellett döntsön. Ez az igazi multipolaritás” – mondta.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a békecsúcson elfogadott cselekvési tervet közölni fogják az Orosz Föderáció képviselőivel, hogy a második békecsúcson rögzíthessék a háború valódi végét jelentő feltételeket. Zelenszkij hozzátette, hogy minden olyan állam, amely nem képviselteti magát a csúcson, „de amelyik tettekben és szavakban ugyanazokat az értékeket vallja, csatlakozhat munkákhoz a Békeformula további szakaszaiban”.

Elveink világosak – tette hozzá. Kifejtette: „Senkinek sincs joga agresszív háborút folytatni szomszédja ellen, és aláásni az ENSZ Alapokmányának egyik alapelvét: a területi integritást. Senki sem fenyegethet nukleáris fegyverekkel, nem áshatja alá a világ és a régiók élelmiszer-, energia- vagy egyéb biztonságát.”


 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.