BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia választás: drákói szigort ígérnek Le Penék

Választási győzelme esetén csökkentené az adókat és a költségvetési hiányt a Nemzeti Tömörülés.

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (NT) kormányra kerülése esetén véget vetne az évtizedek óta tartó magas francia költségvetési hiánynak és tiszteletben tartaná az Európai Unió pénzügyi szabályait – ígérte Jean-Philippe Tanguy, a párt parlamenti képviselője, a pénzügyminiszteri tárca várományosa.

Jean-Philippe Tanguy lehet a francia választás után az ország pénzügyminisztere / Fotó: AFP

„Nem fogjuk hagyni, hogy a hiány kicsússzon a kezünkből. Nem fogunk semmilyen mozgásteret kihasználni, mivel Franciaországnak ilyen már nincs, és szakítani fogunk az ötven éve szisztematikus deficittel” – mondta Tanguy egy vasárnap készült interjúban, amelyet a Reuters hétfőn ismertetett.

A politikus szerint a párt az elmúlt napokban egyeztetett befektetőkkel, és 

szeretné bebizonyítani, hogy az államháztartás megbízható gazdája lesz, ha nyer az előrehozott választáson.

Az NT ígért politikája éppen az ellenkezője az újonnan alakult baloldali szövetség, az Új Nép Fronténak. A szervezet a kiadások jelentős növelését tervezi, és bár a költségvetési hiányt nem akarják növelni, de csökkenteni sem, pedig Franciaország is azon tagállamok közé tartozik Magyarországgal együtt, amelyekkel szemben az Európai Bizottság eljárást indíthat , mivel a hiány meghaladja a GDP 3 százalékában meghatározott uniós határértéket.

Vezet a párt a közvélemény-kutatásokban

A felmérések szerint a Nemzeti Tömörülés változatlanul vezet, de aligha éri el az abszolút többséget, amelyre hajt, és amelyre Jordan Bardella, a párt elnöke és várhatóan Franciaország következő miniszterelnöke szerint szükségük van, hogy kormányozni tudjanak.

FRANCE - FRENCH LEGISLAIVE ELECTIONS - ILLUSTRATION
A Nemzeti Tömörülés változatlanul vezet a felmérésekben / Fotó: AFP

Tanguy szerint a választási programjuk végrehajtását teljes egészében finanszírozni tudják az adózási kiskapuk bezárásával, a bürokrácia és a kiadások csökkentésével – az utóbbi elsősorban a bevándorlóknak nyújtott szociális juttatások megvágását jelenti.

A Nemzeti Tömörülésnek nincs más esélye, mint a siker. A pénzpiacok velünk szemben nem lesznek olyan engedékenyek, mint Macronnal

– jelentette ki.

A befektetők és a hitelminősítők elsősorban amiatt aggódnak, hogy a NT 20-ról 5,5 százalékra tervei csökkenteni az energiára kivetett áfát. A Standard & Poor’s májusban már leminősítette az országot, de figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés tovább ronthatja Franciaország besorolását.

A leköszönő kormánynak is kellene találnia egy 20 milliárd euró értékű kiadáscsökkentést 2024-re és kétszer ennyit 2025-re, miután Franciaország költségvetési hiánya az idén a GDP 5,5 százalékára ugrott (egy euró 394,9 forint).

Jordan Bardella lehet az új francia kormányfő a választás után / Fotó: AFP

Tanguy szerint Franciaországnak meg kell tartania a jelenlegi kormány azon tervét, hogy 2027-re a GDP 3 százalékára csökkenti a hiányt, összhangban az Európai Unió költségvetési szabályzata, a Stabilitási és Növekedési Paktum szerinti kötelezettségvállalásaival.

„A stabilitási paktumot tiszteletben kell tartani, Franciaországnak muszáj betartania adott szavát” – mondta Tanguy.

Megnyugodtak némileg a piacok

A francia politikával kapcsolatos pénzügyi aggodalmak az elmúlt napokban némileg enyhültek, ami Tanguy szerint részben annak köszönhető, hogy az Európai Központi Bank szükség esetén képes beavatkozni a piacok megnyugtatására.

„Korábban is megtette, és most is meg fogja tenni, még akkor is, ha nem szükséges, mert a francia gazdaság szilárd” – mondta ezzel kapcsolatban a politikus, hozzátéve, hogy a francia nép által felhalmozott hatalmas megtakarítások szintén segíthetnek a piaci feszültségek enyhítésében.

FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-FRENCH-MINISTERS-ELYSEE-PALACE
Gerald Darmanin belügyminiszter erőszaktól tart a választáson / Fotó: AFP

Az is segített, hogy a párt visszavonta radikálisabb tervei egy részét, például a nyugdíjkorhatár 60 évre csökkentését, és Bardella azt is megígérte, hogy végigviszik a jelenlegi kormány terveit a vállalatokat sújtó adók csökkentésére.

A stratégia bevált: az Ipsos friss felmérésének eredménye szerint 

a Nemzeti Tömörülésben bíznak immár leginkább a franciák, ha a gazdaságról és a költségvetésről van szó.

Erőszaktól tart a belügyminiszter

A kampány az utolsó hetébe lépett, mivel az első fordulót a hétvégén tartják, és Gerald Darmanin belügyminiszter attól tart, hogy erőszak törhet ki. „Lehet, hogy extrém erőssé válik a feszültség” – nyilatkozta hétfőn az RTL rádiónak, hozzátéve, hogy a hatóságok felkészültek a „kimondottan robbanásveszélyes” helyzetekre, különösen, mivel már egy hónap sincs hátra a párizsi olimpia megnyitójáig.

Darmanin az interjúban beszélt a jövendő francia miniszterelnökről is. „Jordan Bardella soha életében nem irányított semmit: ez a nagy tapasztalatlanság engem személy szerint megrémít” – jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.