BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Emmanuel Macron hazárdjátékozik a francia gazdasággal
France, Paris, 2023-06-20. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Public session of questions to the french government at the Palais Bourbon, in the National Assembly chamber. View of the hemicycle at the start of the session.
France, Paris, 2023-06-20. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Seance publique de questions au gouvernement francais au Palais Bourbon, dans l hemicycle de l Assemblee Nationale. Vue de l hemicycle lors de la prise de la seance. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Emmanuel Macron hazárdjátékot játszik a francia gazdasággal

A francia elnök veszélyes játékot űz az előrehozott nemzetgyűlési választás kiírásával. A befektetők attól tartanak, hogy a június végi választást a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés nyeri, amely populista gazdaságpolitikájával elúsztathatja a költségvetést.

Emmanuel Macron húzásaiból egyértelműen kiderül, hogy a második, azaz alkotmányosan az utolsó elnöki ciklusát tölti, ugyanis meredek intézkedéseket hoz. A francia elnök az előrehozott választás kiírásával kockáztatja a politikai pályafutását, és hazárdjátékot játszik a gazdasággal. Kérdéses ugyanis, hogy mi lesz a francia gazdasággal, ha a populista-szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés nyeri meg a nemzetgyűlési választást is.

Emmanuel Macron hazárdjátékozik a francia gazdasággal
France, Paris, 2023-06-20. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Public session of questions to the french government at the Palais Bourbon, in the National Assembly chamber. View of the hemicycle at the start of the session.
France, Paris, 2023-06-20. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Seance publique de questions au gouvernement francais au Palais Bourbon, dans l hemicycle de l Assemblee Nationale. Vue de l hemicycle lors de la prise de la seance. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Emmanuel Macron hazárdjátékot játszik a francia gazdasággal, a nemzetgyűlésben többségbe kerülhet Marine Le Pen pártja / Fotó: AFP

 

Félelem uralkodott el a piacokon

A pénzügyi piacok tartanak attól, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés nagyobb hatalomhoz jutása túlzott költekezést hoz. A vasárnapi európai parlamenti választáson a szélsőjobboldali párt kétszer több szavazatot szerzett, mint Macron pártja. A néhány héten belül megtartandó előrehozott nemzetgyűlési választásnál akár nagyobb arányban győzhet Le Pen pártja.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter már figyelmeztetett is, hogy a Nemzeti Tömörülés hatalomra kerülése és gazdasági programjának megvalósítása olyan adósságválságba döntheti Franciaországot, mint két éve Liz Truss brit kormányfő költségvetése az Egyesült Királyságot. 

A pénzügyminiszter Le Pen ígéreteit olyan marxista programnak nevezte, amelyre nincs fedezet, a megvalósulása esetén pedig gyárak és munkahelyek szűnhetnek meg.

A párt fő gazdasági céljai közé tartozik például a nyugdíjkorhatár 64-ről 60 évre való csökkentése.

Az Institut Montaigne agytröszt becslése szerint a Nemzeti Tömörülés legutóbbi, két évvel ezelőtti gazdaságpolitikai programja évente 101 milliárd euróval növelte volna a költségvetési hiányt a párt hatalomra kerülése esetén.

A figyelmeztetés nem is kellett, a piacok az EP-választás után azonnal reagáltak: az euró két napon át esett a dollárral szemben, a párizsi CAC 40 tőzsdeindex 3 százalékot veszített értékéből, a gazdasági és politikai kockázatok barométerének számító tízéves államkötvény hozama pedig az idei csúcsára emelkedett.

A Standard & Poor’s hitelminősítő intézet alig két hete minősítette le Franciaországot, és veszélyként nevezte meg a politikai széttagoltságot. A Politico szerint 

a kötvényvásárlók a francia adósságot a portugáléhoz hasonló kockázatú befektetésnek tekintik.

Emmanuel Macron szerdán már meg is kezdte a kampányát. Sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az adósság gyorsan eléri a reálgazdaságot. Márpedig ha Le Penék nyernek, akkor a populista intézkedéseikkel kiürítik az államkasszát. A piacok megőrülnek, az európai és nemzetközi partnerek aggódnak, drágább lesz hitelhez és lakáshoz jutni. Ezzel szemben az ő liberális kormánya „komolyan és következetességgel” irányítja a gazdaságot. 

A francia gazdaság már most sincs jó bőrben

A francia költségvetési hiány azonban így is magasabb az Európai Unióban megengedett 3 százalékos szintnél. Tehát az ország már így is túlzottdeficit-eljárásra számíthat Brüsszeltől. A Moody’s hitelminősítő pedig kételkedik abban, hogy Franciaország ezt a hiányt a megfelelő szintre csökkentheti 2027-ig.

A június 30-ra előrehozott nemzetgyűlési választás kiírása után a hitelminősítők is gyorsan megkongatták a vészharangot. 

A Moody’s jelezte, hogy Franciaország a leminősítés szélére került.

Az intézet elemzői szerint mivel az új kormány kihívásos költségvetési helyzetet örököl, a lehetséges politikai instabilitás hitelezési kockázatot jelent. Megjegyezték, hogy Franciaország adósságterhe nőhet és 2027-re, elérheti a GDP 115 százalékát.

A járvány és az energiaválság átvészelése után Franciaországnak tehát meg kell húznia a nadrágszíjat. Párizs idén 20 milliárd euróval csökkenti a közkiadásait, amit jövőre még legalább 20 milliárd euróval visszavág, miközben a nyáron olimpiai játékokat rendez. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik legolcsóbb rendezésű nyári olimpia.

Ha a Nemzeti Tömörülés nyeri az előrehozott választást, akkor ők adhatják a kormányfőt. A pozícióra a legesélyesebb a 28 éves Jordan Bardella, a párt elnöke. A brüsszeli lap szerint a szélsőjobboldali feltörekvő politikus kezdi felismerni, hogy Le Pen népjóléti javaslatai alááshatják a párt hitelességét. Bardella már utalt arra, hogy visszanyesheti a korábbi ígéreteket, például a nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozót.

Miért vesztett Emmanuel Macron, és mi történik, ha az előrehozott választáson a jobboldal győz?

Emmanuel Macron pártja elvesztette az európai parlamenti választást, ezért feloszlatta a parlament alsóházát. Ha néhány hét múlva a Nemzeti Tömörülés végez az első helyen, akkor egy jobboldali miniszterelnök például szigoríthatná a bevándorlással kapcsolatos szabályokat. A nemzetközi szerződések letárgyalása és elfogadása azonban továbbra is Macron hatáskörébe tartozna.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.