BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G7-csúcs: megállapodtak a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról

Hitelként adják Ukrajnának, az év végén már kezdik fizetni.

A hét legfejlettebb ipari állam vezetői megállapodtak arról a hitelstruktúráról, amellyel felhasználják a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna támogatására. Ez 50 milliárd dollárnyi segítséget jelent, amelyet a Bloomberg jól értesült forrásai szerint az év végén már el is kezdhetik fizetni Kijevnek.

A program tartósan biztosítja Ukrajna támogatását / Fotó:  Roman PILIPEY / AFP

A kérdésről hónapokon keresztül folyt a vita. A hitelt a G7 tagjai fogják nyújtani, és a profitból fizetik majd vissza nekik. A program lehetővé teszi, hogy középtávon is biztosítva legyen Ukrajna anyagi támogatása.

A kölcsönök nem egységes szerkezetűek, a résztvevők saját szabályozásai határozzák meg, 

és minden tagállam maga vállalja a kockázatokat is, ha a befagyasztott eszközök az előirányzottnál kevesebb nyereséget termelnek.

A végső technikai részleteket a csúcstalálkozót követően fogják tisztázni, az alku részletei tehát még változhatnak.

A G7-ek számára ez a lépés azt üzeni Oroszországnak, hogy hajlandóak hogy hosszú távon kiállnak Ukrajna mellett, mivel a háború vége egyelőre nem látszik.

Évi 3-5 milliárd dollárról van szó

A mintegy 280 milliárd eurónyi befagyasztott orosz vagyon becslések szerint évi 3-5 milliárd dollár profitot termel. A Bloomberg a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az Európai Unió már megállapodott abban, hogy a befolyó összeget évente kétszeri kifizetéssel átutalja.

A kölcsön visszafizetése attól függ, hogy az eszközök elég ideig maradnak-e befagyasztva. 

Az EU esetében ehhez a szankciók érvényének a meghosszabbítása szükséges; azokat félévente vizsgálják felül és egyhangú döntést igényel a folyamat.

„Úgy gondolom, hogy a főbb kritériumokról dönteni fogunk, néhány részletet azonban a szakértőknek még ki kell dolgozniuk egy meghatározott menetrend szerint” – jelentette ki Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön Olaszországban. „Várakozásaim szerint így fog ez az egész lezajlani”.

Moszkva azonban megtorlással, hasonló értékű nyugati vagyon elkobzásával  fenyeget, és eddig egyes európai országok attól tartottak, hogy ez veszélyes precedenseket teremthet, és alááshatja a nyugati valutákba vetett hitet. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.