Az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is keresik a háromszázmilliárd dollárnyi befagyasztott orosz szuverén megcsapolásának lehetőségeit – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Reuters közlése szerint, miután a napok óta tartó tárgyalásokon nem sikerült összehozni az Ukrajna háborús erőfeszítéseit támogató megállapodást.

BRAZIL-US-POLITICS-FINANCE-YELLENUS Treasury Secretary Janet Yellen speaks during a press conference in Sao Paulo, Brazil, on February 27, 2024. (Photo by Nelson ALMEIDA / AFP)
Fotó: AFP

Yellen felszólította Bruno Le Maire francia pénzügyminisztert, hogy segítsen kidolgozni a hetek csoportjának (G7) vezetői által keresett lehetőségeket a júniusi csúcstalálkozóra, miután Le Maire nyilvánosan támadta azt a nézetét, hogy jogi alapja van az eszközök pénzzé tételének. A G7-ek tisztviselői egy éve küzdenek azon, hogy miként fordítsák a lefoglalt orosz szuverén vagyont Ukrajna megsegítésére. A vita az e heti G20-as találkozón kapott fényt, ahol kiderült, hogy a G7 tagjai mélyen megosztottak a kérdésben.

Oroszország súlyos megtorlással fenyegetőzött, ha a Nyugat elkobozza a vagyonát.

Egyes európai országok attól tartanak, hogy ez veszélyes precedenseket teremthet, és alááshatja a nyugati valutákba vetett hitet, bár Yellen nagyon valószínűtlennek nevezte ezt a szcenáriót.

Yellen elmondta, hogy bár egyes európaiak szkeptikusak a vagyonlefoglalással kapcsolatban, vannak olyan lehetőségek, mint például az eszközök hitelbiztosítékként való felhasználása, de felmerült egy új javaslat a szindikált kibocsátására, amelyet érdekes lehetőségnek nevezett.