BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódhatnak az európai bortermelők, minden terméküknek van amerikai alternatívája

Az amerikai alkoholimport harmada európai. A vámháború miatt elveszíthetik ezt a piacot az európai borok, mert egyre jobbak és híresebbek az amerikai vetélytársak.

Fájdalmasan érinti majd az európai alkoholgyártókat, különösen a bortermelőket, ha Donald Trump amerikai elnök a vámháború eszkalálása mellett dönt, és beváltja a fenyegetését, hogy áprilistól 200 százalékos vámok sújtják majd ezeket a termékeket.

New,York,-,Circa,March,2016:,Inside,Of,Epic,Spirits vámháború
A vámháború súlyos károkat okozhat, az Egyesült Államokba importált bor és alkohol több mint harmada európai / Fotó: Sorbis / Shutterstock

A bor népszerűsége már most is visszaszorulóban van világszerte, így az Egyesült Államokban is, az eladások tavaly 8 százalékkal estek vissza, és még nagyobb lehet a zuhanás, ha az amerikai elnök beváltja a vámfenyegetését.

„A cégek nagy többségének nehéz lesz ezeket a pluszkiadásokat kezelni” – figyelmeztetett Francis Creighton, az Amerikai Bor- és Szeszesital-nagykereskedők Szövetségének (WSWA) vezérigazgatója. 

Ha bevezetik a vámokat, az nem csak az iparágnak fog ártani, közvetlenül megemeli az amerikai fogyasztók által fizetett árakat is

– hangsúlyozta közleményében.

Az importált alkohol harmada európai

Az importált borok és szeszes italok a teljes amerikai alkoholpiaci értékesítés 35 százalékát teszik ki. A magas arány egyúttal azt jelenti, hogy az éttermekben rendelt vagy a kiskereskedőknél vásárolt italok ára „jelentősen emelkedni fog”, ha a vámok életbe lépnek. 

A növekvő költségek miatt a fogyasztók egy része otthon marad, ami a pultosoknak, felszolgálóknak és más bár- és éttermi dolgozóknak okoz majd kárt, akiknek a borravalója és a munkaideje a vendégforgalomtól függ

– emlékeztetett közleményében Creighton.

US-WINE-GRAPE-HARVEST
Minden európai bornak van remek amerikai megfelelője / Fotó: AFP

Az európai borokra és alkoholra kivetendő szupervámoknak azonban lesznek nyertesei is: a söripar és az amerikai bortermelők.

Van az európai borok helyett amerikai alternatíva

Bár néhány borpurista biztosan nem ért egyet velem, határozottan úgy gondolom, hogy szinte minden európai termék remek megfelelője megtalálható az Egyesült Államokban

– nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Allison Luvera, a kaliforniai székhelyű Juliet Wine társalapítója és vezérigazgatója.

Ennek egyik oka Amerika változatos éghajlata és talaja. „Egy olyan nagy országban, mint a miénk, ahol ennyire sokféle bortermelő hely van, elkerülhetetlenül találunk olyan zónákat, amelyek megfelelnek Európa nagyszerű bortermelő régióinak” – állítja.

Egyre híresebbek az amerikai borok

Már az 1976-os párizsi versenyen is a kaliforniai Napa-völgyből származó borok nyerték a vörös és a fehér kategóriát is, egy vakkóstoló során legyőzték a legendás bordeaux-i és burgundi vetélytársakat. Azóta a Kelet-Franciaországban termelt 

burgundi vörösborok amerikai megfelelői egyre nagyobb hírnévre tesznek szert.

Luvera szerint vannak „abszolút kiemelkedő régiók” az Egyesült Államokban, amelyek „stílusban és profilban hasonló borokat készítenek, mint a francia megfelelőik”. Ilyen például az oregoni Willamette-völgy, különösen Eola-Amity Hills, ahol „olyan borokat állítanak elő, amelyek vetekszenek a Franciaországból származó legjobbakkal”.

Field,Of,Grape,Vines,And,Sign,For,Wine,Of,Napa
Nem a Napa-völgy az egyetlen híres borvidék az Egyesült Államokban / Fotó: John Couture / Shutterstock

Kaliforniában különösen 

  • a sonomai Russian River Valley 
  • és a Santa Barbara-i Santa Rita Hills 

„mutat éghajlati szempontból hasonlóságot a franciaországi Burgundiával és a nyugati part néhány borvidékével” – állítja a szakértő.

Az európai rizlingnek pedig a New York-i Finger Lakes a versenytársa, amelynek „hihetetlen mikroklímája” nagyon hasonlít Európa hűvösebb éghajlatú területeire, legyen az Németország, Ausztria vagy Franciaország egyes részei, például a Loire-völgy.

A pezsgő az egyetlen, amelynek nincsen amerikai megfelelője, mert azt csak a franciaországi Champagne-ban gyárthatják. 

A habzóbort azonban ugyanolyan módszerrel és ugyanazokból a szőlőkből készítik, mint a pezsgőt a franciák. 

A végeredmény nem ugyanaz, de eléggé hasonló ahhoz, hogy kielégítse a vevők egy részét, akik a vámok után már nem tudják megfizetni az eredetit.

A vámháború mindkét félnek árt

Az Egyesült Államok a Morningstar adatai szerint 5,4 milliárd dollár értékben importál bort az Európai Unióból, és a chicagói székhelyű pénzügyi szolgáltató figyelmeztetett, hogy 

ilyen kiterjedt és értékes kereskedelmi kapcsolat esetén a vámok súlyos negatív hatást gyakorolhatnak mindkét piacra.

San,Francisco,,California,,Usa.,January,2015.,Sommelier,Pours,A,Vintage
Az amerikai termelők is ellenzik a vámokat / Fotó: Jana Asenbrennerova / Shutterstock

Bár a saját cége is profitálhat rövid távon belőlük, Luvera mégis ellenzi a vámokat, mert a borágazat „a forgalmazók, kiskereskedők és éttermek összekapcsolt ökoszisztémája”.

Mindenkit negatívan érintene valamilyen módon, akár közvetve, akár közvetlenül, ha ezek hatályba lépnének

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a büntetőtarifák akkor is hatással lennének a hazai termelőkre, ha nem érintené őket.

Franciaország is ideges a közelgő vámok miatt. Az ágazat azonban még mindig abban reménykedik, hogy a vezetők képesek lesznek beavatkozni és lehiggasztani az amerikai elnököt – nyilatkozta a BFM-TV-nek Pierre Gonet, a Champagne Philippe Gonet borásza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.