BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves mélypont napon belül

A régiónktól történő teljes elfordulással és a kedvezőtlen nemzetközi klímával magyarázzák az elemzők azt, hogy napon belül éves mélypontra zuhant tegnap a BUX index. Rövid távon az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanság is okolható, amíg azonban a legfontosabb magyar blue-chipek mindegyikénél rossz hírek tömkelegével szembesülnek a befektetők és a kormány nem változtat tőzsdeellenes politikáján, nincs is nagy esély a nagyobb erősödésre.

Napon belül éves mélypontra zuhant tegnap a BUX index, és nagy esély van arra, hogy napokon belül zárásban is bekövetkezzen a negatív rekord beállítása. A piac ugyanis egy éve éppen november utolsó hetében kezdett el meredeken emelkedni, így akkor is éves mélypontról szólnak majd a híradások a jövő héten, ha a BUX mai szintjéről nem esik tovább.
A sorozatos amerikai és európai kamatemelések hatására a világ nagy piacain megszűnt a likviditásbőség, ilyen helyzetben pedig a befektetők minden lehetőséget megragadnak, hogy eladhassanak. Az amerikai elnökválasztás körüli huzavona pedig éppen kapóra jött ehhez -- véli Merész Tamás, a Postabank Értékpapír Rt. elemzője. Ezt mutatja az is, hogy a Nasdaq szintén éves mélyponton volt hétfőn.
Ráadásul a befektetők elfelejtették a korábban oly kedvelt "emerging Europe" fogalmát, és a magyar és lengyel piacok helyett most szívesebben fektetik be pénzüket Törökországban, Egyiptomban vagy Izraelben, amelyek jóval nagyobb növekedési potenciállal kecsegtetnek. A hazai blue-chipek sorsát nehezíti, hogy minden papírral kapcsolatban van miért aggódni.
A BÉT-ről eltűnt a likviditás, a piac állóvízzé vált, ami sajnos a jelek szerint csak akkor pezsdül fel egy kicsit, ha nagy vevő vagy nagy eladó jön a piacra. A helyzetet nehezíti, hogy a kormány tőzsdeellenes politikát folytat.
A jelenlegi, napi hat-hét milliárdos forgalom mellett a magyar tőzsdéből hamar fantompiac válhat -- teszi hozzá Merész.
A tőzsdék számára nem bír különösebb jelentőséggel, kit választanak meg elnöküknek az amerikaiak, ám ez a bizonytalanság a lehető legrosszabb, ami történhetett -- véli Bónis Miklós, az IE-New York Broker elemzője. A kedvezőtlen nemzetközi környezet mellett komoly aggályok merültek fel a magyar piac két legnagyobb szereplőjének jövőjével kapcsolatban is.
Az angolszász befektetők számára riasztó lehet az is, hogy Magyarországon megjelent a spekulatív orosz tőke, ez sokakat menekülésre késztet. A kormány politikája már csak a hab a tortán, ez magyarázza azt, hogy a magyar tőzsde az idén minden régióbeli társát alulteljesítette. Az elemzők egy része még hisz a decemberi hosszban, amihez hozzájárulhat, ha az S&P a híreknek megfelelően valóban felminősíti hazánkat -- magyarázza Bónis.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.