Hosszú idő után először csökkenhet a Matáv nyeresége az év utolsó negyedében -- vélik a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők. A társaság a harmadik negyedéves gyorsjelentés közzétételekor már utalt arra, hogy a közeljövőben ismerteti költségcsökkentő programjának részleteit. Ez azóta még nem történt meg, de egy-két utalásból következtetni lehet arra, hogy jelentős mértékű leépítések várhatók.
Pásztory Tamás, a Matáv vezérigazgató-helyettese a Telefontos című belső újságban azt nyilatkozta, hogy a társaság jelenlegi alkalmazottainak 16 százalékától válik meg. Az elemzők ez alapján árazták be a leépítéssel járó költségeket, melyek hozzávetőlegesen 6 milliárd forintra rúghatnak. Ez az előrejelzésekben 28 milliárdról 22-re módosítja az utolsó negyedév nettó nyereségét, amely kismértében elmarad az elmúlt év azonos időszakának 22,8 milliárd forintos profitjától.
A Matáv egyébként még 1996-ban kezdte meg racionalizálási programját, amelynek a várható elbocsátások is szerves részét képezik. Összehasonlításképpen: a Matáv jelenleg 11 320 alkalmazottat foglalkoztat a vonalas üzletágban, ami egy dolgozóra vetítve 259 vonalat jelent. Ez a terveknek megfelelően hamarosan 250 alá csökken. Ugyanez a mérőszám a társaság német tulajdonosánál, a Deutsche Telekomnál 340, míg a nyugat-európai átlag 350 vonal. A költségcsökkentés nemcsak a humánpolitikában jelentkezhet, számítások szerint 2002-ig évente 4,5 milliárd forintot spórolhatna a cég a marketing-, az energia- és tanácsadói költségeken.
A jelek szerint a papír piaca nem a költségcsökkentés jótékony hosszú távú hatásaira figyel, hanem a csökkenő profit lebeg a befektetők szeme előtt -- a papír tegnap újabb éves mélypontra zuhant.