A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Kikosarazták a svédeket

Sikertelenül zárult a svéd OM Gruppen ajánlata, melyet a londoni tőzsde felvásárlása érdekében tett. Csupán a londoni tőzsdetulajdonosok 6,7 százalékának támogatását tudták a svédek megszerezni. A Nasdaq a Euronexttel közösen az ajánlat lejárta után szövetséget ajánlott Londonnak.

Nem tudta a Londoni Értéktőzsde (LSE) részvényeseinek támogatását megszerezni a svéd tőzsdét üzemeltető OM Gruppen. Az OM ellenséges ajánlatát a tulajdonosok 6,7 százaléka tartotta elfogadhatónak.A svédek 1,4 milliárd dollárt kínáltak, ám ennek elfogadása esetén a tulajdonosoknak csak igen csekély befolyása lett volna az új börzén. Ráadásul a szakemberek kezdettől fogva kevesellték az OM-ajánlat összegét. Pedig az eredeti augusztusi ajánlatot októberben 50 százalékkal megemelték, és két lehetséges konstrukciót is ajánlottak a részvényeseknek.Az egyik szerint egy LSE-részvényért 1,4 OM-papírt adtak volna, a másik lehetőség pedig az volt, hogy két LSE-részvényt egy OM-papírra cseréltek volna be, amit 20 font készpénzzel fejeltek volna meg. Amíg azonban az LSE részvényei folyamatosan drágultak, az OM-papírok veszítettek értékükből, tovább csökkentve a svédek esélyeit.A visszautasítás azonban nem viselte meg különösebben a svédeket, az OM vezetői úgy nyilatkoztak: az ajánlat megtételét követően kiváló sajtójuk volt, és ez hozzásegíti az OM-et ahhoz, hogy a közeljövőben még több börze rendszerét megépíthesse. Ráadásul bármikor jöhet újabb terjeszkedési lehetőség -- tették hozzá.Az ajánlat határidejének lejártát leső Nasdaq a Euronexttel közösen bejelentette: az OM sikertelenségét követően szövetséget ajánlanak a brit börzének. A Nasdaq európai leányvállalat létrehozását tervezi, elsőként pedig az LSE-t kereste meg. Az angol részvényesek egy része nyilatkozatában azt közölte: szívesen együttműködne a Nasdaqkal.


Elutasította az ajánlatot a londoni tőzsde Sikertelenül zárult a svéd OM Gruppen ajánlata, melyet a londoni tőzsde felvásárlása érdekében tett. Csupán a londoni tőzsdetulajdonosok 6,7 százalékának támogatását tudták a svédek megszerezni. A Nasdaq a Euronexttel közösen az ajánlat lejárta után szövetséget ajánlott Londonnak. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek