Miközben a befektetők nagy része az euróval van elfoglalva, tizenhat hónapos mélypontra süllyedt a jen árfolyama a dollár ellenében a nemzetközi devizapiacokon. Egy dollárért tegnap délután New Yorkban már majdnem 112 jent is megadtak a befektetők.
A japán gazdasági talpraállás tovább várat magára. A Bank of Japan által tegnap közzétett Tankan-jelentésből ismét az derült ki, hogy nem túl kedvező a gazdasági helyzet a szigetországban. A jelentés szerint semmi jele a javulásnak a gazdasági szférában.
Ráadásul kedden Fushiro Nukaga gazdasági és költségvetési ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy nagy valószínűséggel lefelé kell majd módosítaniuk a nemrég publikált harmadik negyedéves GDP-adatot. A japán gazdaság teljesítménye a múlt heti jelentés alapján 0,2 százalékkal nőtt a júliustól szeptemberig terjedő időszakban.
Az előbbiek tükrében nem csoda tehát, hogy nem rajonganak a jenben denominált eszközökért a befektetők, és minden mást előnyben részesítenek. A Tankan-jelentés közzétételét követően 112 jen fölé szökött a dollár árfolyama.
Szakértők szerint a jelenlegi helyzetben nehéz sok pozitívumot felsorolni a japán gazdasággal kapcsolatban. Az ország hitelbesorolását lefelé módosították a neves nemzetközi hitelminősítő intézetek, és a pénzügyi rendszer régóta húzódó válsága is változatlanul megoldásra vár. Üde színfolt volt a múlt hónapban, hogy sikerült átvészelni a kormányválságot, de ez is csak átemeneti szimpátiát keltett a jen irányában.
Amerikai oldalról pedig egyre több segítség érkezik, hiszen az amerikai gazdaság is lassul, ami csökkenti a dollár árfolyamát. Igaz, ez elsősorban az euróval szembeni jegyzésre vonatkozik. A legfrissebb adatok szerint a belföldi fogyasztás váratlanul csökkenést mutatott novemberben, ami a lassulás egyik legmarkánsabb jele.
Így még az egyébként szintén kedvezőtlen keddi német és francia inflációs adat sem tudta megfordítani a devizaárfolyamok alakulását. Egy euróért közel 88 centet adtak a befektetők New Yorkban.
A jen kuruzusa egyébként nagyobb ugrások nélkül fokozatosan esett, ami feltehetően annak tudható be, hogy az utóbbi időben a piaci szereplők -- köztük a spekulánsok is -- a dollár/euró párra fókuszáltak elsősorban.