Az ÁPV Rt. a csütörtökön zárult Antenna Hungária-jegyzést értékelve úgy határozott, hogy az intézményi részvénykibocsátást a kedvezőtlen befektetői környezet miatt határozatlan időre elhalasztja.
A telekomcégek igen rossz megítélésén felül sokat rontott az időzítésen a török piac összeomlása, amely miatt a potenciális befektetők elfordultak a fejlődő piacoktól -- emlékeztetett a kibocsátást szervező CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, Polacsek Csaba. Véleménye szerint mindezek ellenére a külföldi befektetők kedvezően értékelték, hogy az AH nem "tisztán" telekomcég, ám a jegyzés számszerű adatairól nem kívánt nyilatkozni. A beadott jegyzések értékelése után a kibocsátónak joga volt úgy dönteni, hogy nem kívánja a tranzakció lebonyolítását -- mondta el a CA IB képviselője.
Belföldön is mérsékelt érdeklődés kísérte az AH-jegyzést. Eredetileg a kisbefektetőknek felajánlott 250 ezer részvényt még további 95 ezerrel megtoldották volna, ám ehhez képest mindössze 180 ezerre érkezett jegyzés 7500 magánbefektetőtől.
A 200 ezer darab kárpótlási jegy ellenében történő értékesítésre elkülönített részvénynek csak közel felét jegyezték le. A magánbefektetőknek járó 500 forintos kedvezménnyel 51 ezer részvény jegyzését vállalták, míg a teljes ár fizetését csak 530 befektető vállalta 28 ezer részvény erejéig.
Az ÁPV Rt. a jelentkezőknek ki akarja adni a papírokat, ám ehhez az eredeti jegyzési feltételek módosítására van szükség, amit a felügyeletnek kell engedélyeznie. A vagyonkezelő a jegyzési árat 5600 forintban határozná meg.
A feltételek módosulása ugyanakkor a jelentkezők számára is lehetőséget teremt arra, hogy elálljanak korábbi vételi szándékuktól. Erre a módosított kibocsátási tájékoztató közzététele után 15 nap áll rendelkezésre.
Az ÁPV Rt. és a kibocsátást szervezők a közeli napokban értékelik az eseményeket és döntenek a jövőről -- tájékoztatott Polacsek Csaba, aki szerint a vagyonkezelőnek arra is lehetősége van, hogy elálljon korábbi értékesítési tervétől.
Ezt szakértők szerint az is indokolná, hogy így lényegesen könnyebbé válna az AH értékesítése a cég iránt szakmai befektetőként érdeklődő francia Vivendinek. Mint ismert, a kormány megfontolás tárgyává tette a többségi AH-részvénycsomag eladását is, míg a Vivendi közölte, hogy csak minősített többségi részesedés esetén vágna bele az ügyletbe.
Polányi Sándor, a Vivendi Hungary vezérigazgatója szerint cégük annak ellenére fenntartja korábbi szándékát, hogy az elmúlt időszakban "sok minden lett újra eladó". Szándékukról mindenki, aki döntési helyzetben van tud, ám ha ennek ellenére újra a tőzsdére vinnék a papírokat, a Vivendi -- tartva magát korábbi ígéretéhez -- nem venne részt a jegyzésben. Ebben az esetben a cég más módon indul annak az útnak, amelynek célja, hogy 2002 januárjában valóban a Matávval összemérhető versenytársként legyen jelen a nyitottá váló magyar piacon.