BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton a forgalom

Idei legrosszabb hónapját zárta az értéktőzsde novemberben: az összforgalom immár alig harmada a márciusinak. A brókertoplistán első ízben került az élre a Buda-Cash, ehhez elég volt az, hogy forgalma csak 30 százalékkal csökkent. A múlt havi első Cashline a nyolcadik helyre esett vissza.

Negatív forgalmi rekordot döntött novemberben az értéktőzsde: a duplikáltan számolt összvolumen ugyanis mindössze 410 milliárd forintot tett ki, ami jócskán alulmúlja a júliusban regisztrált 493 milliárdot, a korábbi legalacsonyabb értéket. A mélypontban nagy szerepe volt a tőzsdei állampapírpiac halálának: míg az év elején 500 milliárd forint feletti forgalom is előfordult, addig a múlt hónapban 50 milliárd alá zuhant a volumen.
A részvénypiacon "csak" a második legrosszabb hónapnak bizonyult a november: a mélypontot jelentő augusztusban 338 milliárdos, míg a múlt hónapban 361 milliárdos forgalmat regisztrált a BÉT. A részvénypiaci volumen szeptember-októberi megugrása tehát sajnos csak átmeneti volt, amit nagyrészt néhány cég részvényeinek felvásárlása okozott.
A brókertoplistán 35,5 milliárdos forgalommal végzett első ízben az élen a Buda-Cash. Ezzel az eredménnyel a cég októberben a kilencedik helyre lett volna jó. A Buda-Cash annak köszönheti elsőségét, hogy forgalma relatíve kis mértékben, alig 30 százalékkal esett vissza. A Concorde az októberi 55 milliárd után 33 milliárd forint értékben kötött üzletet, amivel előrébb lépett a második helyre. Ez azt jelenti, hogy a Concorde még a Procent-ügyfelekkel sem tudott az élre törni, amiben minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy a procentes brókerek egy része a Buda-Cashnél kötött ki, ügyfeleik pedig követték őket.
Az Erste feljött a 3. helyre, a CA IB lecsúszott a negyedikre. Az év folyamán folyamatosan feljebb lépő Eastbrokers történetében először érte el az 5. helyet, majd az ABN és a CSFB következik. Az októberi listát nem csak a Mol-mamutkötése révén vezető Cashline forgalma 92-ről 17 milliárdra esett vissza, ami csak a nyolcadik helyhez volt elég. Két hónap távollét után visszatért az első tízbe az OTP Értékpapír, kicsúszott viszont a Német Rt.
A határidős piacon elpártolni látszottak a Concorde-tól a volt Procent-ügyfelek: az első helyet átvette a Dunainvest, a képzeletbeli bronnzérem a Takaréknak jutott. A határidős részvénypiacon némi meglepetésre a Daewoo lett a listavezető a Garmond és az Univerzum előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.