Együttműködési tárgyalásokat folytat az International Petroleum Exchange-dzsel (IPE) a Budapesti Árutőzsde. Az IPE segítségével forintban jegyzett brentolaj-kontraktus feltételeit dolgozzák ki, a termékkel a jövő év első negyedének végén elindulhat a kereskedés -- mondta el lapunknak Kovács Attila, a BÁT elnöke. Az olajkontraktus likviditását árjegyzők biztosítják majd, a börze a hedgelők és a spekulánsok érdeklődésére egyaránt számít. Az olaj által megnövekedett likviditás a jövőben kedvezően hathat a többi szekció forgalmára is.
Nem ez az egyetlen új termék, melynek bevezetéséről folynak a tárgyalások, a BÁT több nagy árutőzsdével is tanácskozik agrártermékek meghonosításáról. Az árutőzsde stratégiájával összhangban a régió több árupiacát is megkeresték, ám ezek működése, fejlettségi szintje annyira különbözik, hogy az együttműködésre még várni kell -- magyarázta az elnök.
Ugyanez a helyzet a BÉT-tel is. A BÁT vezetői egy évvel korábban jelezték, hogy nyitottak lennének a közeledésre, ám az eltelt időben konkrét lépések nem történtek. Piaci megfigyelők ráadásul arra is felhívják a figyelmet, hogy a két tőzsdén megindult vagyonnevesítési folyamat előrehaladása tovább nehezíti a két börze közeledését. A tulajdonossá váló tagok ugyanis valószínűleg nem vállalnák az összeolvadásból fakadó hátrányokat. Ráadásul a két tőzsde modellje is gyökeresen különbözik. Az árutőzsde a takarékosságra, a kisebb forgalom mellett is stabil megélhetésre helyezi a hangsúlyt, míg a BÉT óriási beruházásokat hajt végre, fenntartási költségei és bevételei is nagyok, ez a két irány pedig nem hangolható össze.
Rendezte a kizárt tagok helyzetéről csaknem két éve húzódó vitát az árutőzsde. A BÁT Kft. 32 tagtól vásárolta meg tagságát, ez bruttó 25,5 milliós költséggel járt, ám az ügylet ennél kevesebb készpénzt vitt el az adósságok rendezése után. Így végre megkezdődhetnek a vagyonnevesítés tényleges lépései, és a tagdíjrendszer vagyonarányos átalakítása. A jövő év második negyedétől a közgyűlés által meghatározott vagyonrészek alapján szedik a tagdíjakat.
Az idei év mezőgazdasági folyamatai bizonyították az árutőzsdék szükségességét, takarmánykukoricához ugyanis szinte csak itt lehetett hozzájutni az országban. A gabonaszekció forgalma minden korábbi rekordot megdöntött az idén, az összes magyar termék mintegy 50 százalékával kereskedtek a piacon -- mondta el Kovács.
A gabonaszekció forgalmát továbblendítheti az a kezdeményezés is, melyen a bankokkal együttműködve dolgozik a BÁT. A szakemberek azt szorgalmazzák, hogy a közraktárjegyekkel -- melyekre a termelők állami kamattámogatású hitelt kapnak a kereskedelmi bankoktól, hogy ne kelljen a szezonvégi nyomott áron értékesíteni a termést -- hitellel terhelve is lehessen kereskedni. Ez a lépés tovább javítaná a termelők likviditási helyzetét, és növelhetné az árutőzsdei gabonaforgalmat is.