A Postabank (Pb) privatizációját követően az OTP Bank tervei szerint az állami tulajdonlás várhatóan csak átmeneti lesz a legnagyobb hazai bankban. Az OTP alapszabálya szerint a magyar részvényesek szavazati joga nem haladhatja meg a 10 százalékot. Ez az államra is vonatkozik, de nem is várható ekkora mértékű tulajdonlás -- fejtette ki a Csányi Sándor elnök-vezérigazgató vezette menedzsment a legnagyobb hazai bank tegnapi internetes fórumán.
Mint közölték, a Pb átvilágítása egy hete tart, és várhatóan december végén zárul le. Az esetleges vételt követően az OTP az első fázisban a csoportba akarja integrálni a társaságot, viszont középtávon nem akarja önálló bankként megtartani. Nem várható az sem, hogy a Pb a jelenlegi létszámmal működik majd tovább.
Az OTP-menedzsment és az állami tanácsadó véleménye szerint a hitelintézet informatikai rendszere alkalmas a Pb-ügyfelek színvonalas kiszolgálására is, ez a szinergialehetőség egyik alapja.
A bankvezetés nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a megvásárlandó elsőbbségi részvényeket felhasználják-e a Pb-privatizáció során. A fizetési metodika és a vásárlás technikája (például részvénycsere, ügyfelek és állomány átvétele stb.) ugyanis egyelőre még nem ismert.
Az akvizíció során az OTP célja mindenesetre olyan vételár és fizetési eljárás kialakítása, amely nem okoz még átmeneti visszaesést sem a bank megítélésében -- válaszolta a menedzsment a részvényárfolyamra vonatkozó kérdésekre.