BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötvenmilliárdos kötvényprogram

Ötvenmilliárd forint keretösszegű a Raiffeisen Bank (RB) kötvényprogramja. Ma tartják az első sorozat aukcióját, szerdán a kibocsátást. A hitelintézet az idén 30 százalékkal növelte mérlegfőösszegét és hitelállományát.

Az RB stratégiai tervében 2004-re 600 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeg, mintegy 500 milliárdnyi ügyfelekkel, pénzintézetekkel szembeni kötelezettség és 15 milliárdos üzemi eredmény szerepel -- jelentette be Felcsuti Péter vezérigazgató tájékoztatóján.
Az idén a mérlegfőösszeget, hitelállományt és a mérlegen kívüli tételeket tekintve mintegy 30 százalékos a növekedés a banknál. Az adózás utáni eredmény 6,95 milliárd forint lehet, a lakossági üzletág pedig 35 ezer ügyféllel rendelkezhet majd decemberre.
A hitelkihelyezés gyors növekedésével a bank a forrásoldalon egy a héten felveendő, középlejáratú euróalapú kölcsönnel is próbál lépést tartani -- mondta Felcsuti. Az RB emellett 50 milliárd forint kötvényösszegű kötvényprogram felállítását is elhatározta. Ennek keretében nyilvános és zártkörű sorozatokat, sorozatrészleteket bocsátanak ki intézményi befektetőknek, vállalatoknak és -- a későbbiekben kibocsátandó, rövidebb futamidejű sorozatokkal -- privát ügyfeleknek. A kötvények futamideje 30 naptól tíz évig terjedhet.
Ma kerül sor az első, 1--10 milliárd forint össznévértékű kötvénysorozat aukciójára, s szerdán lesz a kibocsátás. A jegyzési garancia 1 milliárd forint névértékre szól. A futamidő itt 5 év, a kamat háromhavi Bubor plusz tíz bázispont. A kamatokat negyedévente fizetjük -- mondta el Bátora László, a forgalmazó Raiffeisen Értékpapír Rt. főosztályvezetője.
A forgalmazó a másodpiaci likviditás biztosítása érdekében folyamatos tőzsdei piacvezetést is végez majd. A folyamatos kétoldali börzei árjegyzés a továbbiakban maximum 100 bázispont különbséggel, napi 50 millió forint erejéig történik majd.
Az értékpapír-szakemberek szerint az inflációs várakozások bizonytalansága miatt most minden bizonnyal növekszik majd a konzervatív befektetők érdeklődése a változó kamatozású papírok iránt, ezért döntöttek ilyen kibocsátás mellett.
Háromhavi Buborhoz kötött kamatozású kötvényt eddig 1998-ban a Raiffeisen Zentralbank és (kétszer, zárt körben és nyilvánosan) az Európai Beruházási Bank (EIB), illetve tavaly és az idén a CIB Bank bocsátott ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.