A Reorg Apport (RA) Rt. tegnap reggel 28,061 milliárd forintnyi, a kötvényügyletből eredő tőke- és kamattartozást utalt át a Postabank (Pb) részére -- nyilatkozta Sági Gyula, az rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.
A most elküldött összegből 25 milliárd forint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek a napokban nyújtott tőkeinjekciójából származik, 3 milliárd forintot pedig az RA még januárban tudott begyűjteni a volt rossz postabanki portfólió egyes vagyonelemeinek értékesítése révén.
Az RA az 1998. december 31-én indult és tegnap zárult kötvényügylet 2 éves és 26 napos futamideje alatt mintegy 24 milliárd forintnyi bevételt ért el a 41,5 milliárdért megvásárolt rossz portfólió -- 170 követelés és 40 befektetés -- részbeni eladása, illetve az adósok fizetése révén -- mondta Sági.
A kötvényügylet kapcsán az RA-ra a 41,5 milliárd forint tőke mellett még 11,5 milliárdnyi kamat és működési költség "kitermelése" hárult, ennek egy részét azonban tavaly már folyamatosan átutalták a Pb-nek.
Az eredetileg is határozatlan időre alapított RA a továbbiakban is folytatja a banki csomag kezelését. Mivel az ÁPV Rt. tőkeinjekcióján belül 5 milliárd forint (kamatmentes) kölcsön volt, a felek szerint ennyit még mindenképp sikerül majd behajtani (ha esetleg ennél is többet, az némi "vigaszdíjat" jelent az állam tetemes veszteségeire).
Kérdésünkre Kerényi Éva, a ÁPV Rt. kommunikációs ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta: a kölcsön futamideje 1 év. Szakértők szerint ez más szavakkal annyit jelent: az RA még ennyi időt kapott feladata elvégzésére.
Lapunk számítása szerint a megtérülés a minősített Pb-csomagnál a 41,5 milliárdos vételárra vetítve 57,8 százalékos. A vezérigazgató szerint ugyanakkor teljesítményük többféle nézőpontból is értékelhető. A vásárolt értékből 22,5 milliárdnyit adtak el vagy hajtottak be 24 milliárd forintért (tehát haszonnal). Az ok: a követeléseknél 4 milliárd forint pluszbevételt sikerült elérni, amit 2 milliárdos veszteség "ellensúlyozott" a már elkelt befektetéseknél.
A maradék 19 milliárd forintnyi volt banki eszköz -- ebből jelentős hányad a hírhedt spanyol ingatlancsomag -- még az RA-nál van -- hangsúlyozta Sági.
Nemrég Spanyolországban értékesítési pályázaton meghirdették az ingatlanos cégeket, amelyekből azonban mindössze 1,5-2 milliárd forint folyhat be (mint emlékezetes, a Princz-féle Pb-ben ezek még 55 milliárd forint könyv szerinti értéken szerepeltek). Ráadásul az eredetileg 7 cégből kettőt a spanyol ügyvezető még az RA bekerülése előtt eladott. Ezekben az ügyekben pert indítottak.