Econet.hu Rt. nevén jelent meg a tavalyi éves gyorsjelentés a Magyar Tőkepiacban tegnap, a számok azonban még a Virginia gazdálkodására vonatkoznak. Eszerint a kárpótlásijegy-hasznosító 83,212 millió forint adózás előtti nyereséget ért el tavaly, ami 3,2 százalékkal haladja meg a bázist. Az üzemi veszteség pedig 46,5 millió forintot tett ki. A pénzügyi műveletek eredménye 43,15 millió forint, a szokásos vállalkozási eredmény 3,4 millió forint veszteség.
Mint emlékezetes, a Virginia tavaly december 1-jei közgyűlésén változott econet.hu Rt.-vé, miután nevet változtatott és átvette az internetes piacon érdekelt Eco.Net Hungary Kft. tevékenységét. A gyorsjelentés szerint az econet-Virginia eszközeinek értéke 643,704 millió forint volt.
A változások a cégbíróság január tizenhatodikai bejegyzése után életbe léptek, ennek egyik feltétele az volt, hogy az econet.hu főtulajdonosai kifizették a korábbi Virginia Rt. eszközeiért január 31-ig esedékes, 400 millió forintos vételárrészt. A fennmaradó 258,4 millió forint kapcsán az Eco.Net Hungary Kft. teljes vagyonát terhelő zálogjog közjegyzői okiratba foglalása megtörtént.
Az econet közzétette az Eco.Net Kft. tavalyi számait is, melyek az első igazi gyorsjelentés értelmezésében segíthetnek majd. Komoly következtetéseket persze csak óvatosan szabad levonni belőlük, hiszen az rt. teljesen más feltételek között működik majd, mint kft. elődje tette.
A nem végleges adatokat közlő tájékoztatóból kiderül, hogy a kft. szerény nyereséggel zárhatta a tavalyi évet.
Az értékesítés árbevétele 138,4 millió forintot tett ki, mely gyakorlatilag száz százalékban belföldről származik. Az árbevételen belül a legnagyobb részt a fejlesztési tevékenység bevételei adták, ebből 55 millió forint származott. Az econet ASP tevékenysége 37 milliót jövedelmezett, míg hirdetésekből 17,5 millió folyt be a céghez. Jelentős tételt képviselt még az econet.hu Rt. létrehozásával kapcsolatos költségek áthárítása is.
A kft. üzemi szinten veszteséges volt, a 22,6 milliós hiányt 2,2 millióval növelték a pénzügyi veszteségek. A tegnap közzétett, csaknem 25 milliós veszteség a tájékoztató szerint nem végleges adat, mert a kimutatás elkészítésekor még nem állt rendelkezésre a tavalyi évben kifejlesztett applikációk és termékek aktiválási értéke, mely várhatóan 40 millió forint körül alakul majd. Ezzel a tétellel együtt a kft. végleges eredménye szolid nyereség lesz.