BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúszik az azonos napi foglalás

Az Egis-részvények dematerializálása miatt egy hetet csúszik az azonos napi foglalás bevezetése a Kelernél. Az új rendszerben a csúszások elkerülése végett az elszámolóház azt javasolja, hogy a gondot okozó ügyekben az előző napra adjanak határidőt az értékpapírcégek ügyfeleiknek a szükséges részvény, vagy pénz előteremtésére.

A tervezett február 19. helyett egy héttel csúszik a Keler Rt.-nél az azonos napi foglalás bevezetése. A csúszás oka az, hogy a mostani hét végén kerül sor az első valóban nagy mennyiségű fizikai értékpapír-állománnyal bíró cég, az Egis Rt. részvényeinek dematerializálására. Az első tőzsdei társaság, amelynek részvényeit átalakították, a NABI volt, amelynek papírjai tavaly december 4-től már csak dematerializált formában léteznek. Horváth Gergely, a Keler Rt. vezérigazgatója szerint biztonságosabbnak látták a két nagy jelentőségű művelet szétválasztását.
A Keler az elmúlt hetekben két alkalommal is tájékoztatást nyújtott a letétkezelőknek az azonos napi foglalás részleteiről. Az elképzelések szerint az elszámolás biztonságát szavatolandó, a társaságoknak a kereskedés kezdetén, minden reggel 8 óra 15 perc és 9 óra között van lehetőségük minden szankció nélkül a teljesítésre. Azokban az állományokban, amelyekben a napi teljesítés már megtörtént, azonnal lehetősége lesz a társaságnak megindítani az ügyleteket.
Horváth Gergely szerint több brókercég jelezte, hogy az új elszámolási rendszerben nem tudják, hogy mikor indítsák meg a kölcsönzést, a kényszerbeszerzést elkerülendő. A Keler vezetője szerint erre az jelenthet megoldást, ha a brókercég belső rendeletében előző napra ad határidőt a teljesítésre, azaz az eddiginél korábbra követeli meg ügyfeleitől a szükséges pénz, vagy értékpapír előteremtését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.