A Tiszai Vegyi Kombinát tegnap bejelentette, hogy meghiúsult a Tipszo Ipari és Szolgáltató Kft.-ben lévő 99,6 százalékos részesedésének eladása. A tranzakciót azért nem sikerült lebonyolítani, mert a kijelölt vevő, a Metalcontrol Kft. az előzetes szerződésben megjelölt határidőig nem egyenlítette ki a vételárat.
A TVK még tavaly decemberben közölte, hogy adásvételi megállapodást írt alá a Tipszo Kft. és az annak tulajdonában lévő TVK Gépgyár Kft. eladásáról. Mint ismert, a TVK azt az üzletpolitikát hirdette meg, hogy a jövőben kizárólagosan csak az alaptevékenységre kíván koncentrálni, a műanyag-feldolgozó cégeket és a szolgáltatási területen működő társaságokat -- közöttük a Tipszót -- pedig értékesíti. Az eredeti tervek szerint a profiltisztítást már 2000 végéig be kellett volna fejezni.
Az emelő- és anyagmozgató gépek, hűtő- és klímaberendezések, valamint kazánok és tartályok kereskedelmét és javítását végző Tipszo 99,6 százalékos üzletrésze 432,7 millió forintos értéken szerepelt a TVK könyveiben. A társaság 1999-ben 514 millió forintos árbevétel mellett 2,3 milliós adózás előtti nyereséget tudott felmutatni. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy a céget csak jóval könyv szerinti értéke alatt lehet majd értékesíteni.