Néhány hónapon belül tevékenységi engedélyért folyamodik Magyarországon a müncheni DAS, Németország és Európa vezető jogvédelmi biztosítója. A konkrét indulás remélhetőleg még az idén várható -- nyilatkozta Peter Stoekl, a nemzetközi divízió vezetője lapunknak.
A DAS elsőként járművezetőknek és -tulajdonosoknak szóló jogvédelmi biztosítással indul. A biztosító ugyanakkor (honlapjának tanúsága szerint) Németországban többek közt lakás- és privát egészségbiztosítással is foglalkozik.
Az ERGO biztosítási konszernhez tartozó DAS Európa 13 államában -- így Csehországban, Szlovákiában és tavaly óta Lengyelországban -- van jelen. Tavaly a jogvédelmi biztosítások révén 666 millió euró (177,5 milliárd forint) bevételt értek el, erősítve piacvezető pozíciójukat a kontinensen.
A német cég feltűnése is jelzi: élénkül a hazai biztosítási piac, és az előző évekhez képest gyorsan bővül a -- részben szakosodott -- szereplők száma. Míg tavaly mindössze egy új társaság indult nálunk (s ezzel összesen 22-re nőtt ezek száma), ez évben már három új kezdeményezést jelentettek be.
Mint emlékezetes, a Volksbank-csoport az év elején két biztosítótársaságot is alapított itthon. A Victoria-Volksbanken Életbiztosító Rt. alaptőkéje 450 millió forint, ami mellé még 450 millió forint ázsió társul. A Victoria-Volksbanken Biztosító Rt. 250 millió forintos jegyzett tőkéje mellett 160 millió az ázsió.
Mindkét biztosító 50,1 százalékban a düsseldorfi Victoria International AG tulajdona, 24,7 százalék a bécsi Victoria Volksbanken Versicherung AG-é, 15,3 százalék az ÖVAG-é és 9,9 százalék a Magyarországi Volksbanké. A működési engedélykérelmet hamarosan benyújtják a pénzügyi felügyelethez. Elsőként élet-, nyugdíj- és baleset-biztosítással, majd vagyoni termékekkel indulnak.
A másik leendő alapító a -- jelenleg a Generali-Providencia módozatait kínáló -- Magyar Posta, amelynek elfogadásra váró stratégiája biztosítótársaság létrehozását tűzte ki célul. Erre építenék ki a köztisztviselők és a közalkalmazottak életpályájával összefüggő biztosítási rendszert.
Végül a piac bővülésének jele volt az, hogy nemrég az angol CGNU megvette az addig az ABN Amróhoz tartozó Mébitet (s ezzel az itthon még nem ismert brit biztosítási kultúrát is meghonosítja itthon). A Kereskedelmi és Hitelbankkal fuzionáló ABN Amrónak továbbra is marad biztosítási cége, a K&H Életbiztosító.
Bár itthon jó pár biztosító van, azok több olyan üzletággal -- például a környezetszennyezési és egészségbiztosítás -- nem vagy csak alig foglalkoznak, amelyek fontos területet jelentenek Nyugaton. Ezzel szemben itthon sokan kizárólag az életbiztosításokra, azon belül is a nagy jövedelmet hozó befektetési módozatokra összpontosítanak. Így vannak piaci rések -- hangsúlyozta Kovács Erzsébet, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem biztosítási oktató- és kutatócsoportjának vezetője.
A piaci szereplők száma akár a biztosításügy változatlanul kis súlya miatt is nőhet. Itthon ugyanis az állampolgárok átlagos jövedelméhez viszonyított, egy főre eső éves biztosítási díj még mindig csak tizenhatoda a nyugati átlagénak -- mondta Kovács.