A döntően magánszemélyek tulajdonában lévő BIF igazgatósága osztalék kifizetésére tesz javaslatot az évi rendes közgyűlésen, de ennek mértékéről még nem döntöttek -- tájékoztatta lapunkat Ungár András, a BIF igazgatóságának elnöke. A társaság a korábbi hat év során mindössze egyszer, az 1996-os esztendő után osztotta fel eredményének egy részét, de akkor is csak a névértékre vetítve 1,3 százalékos osztalékot fizetett.
A BIF tavaly 595 millió forintos adózott eredményt ért el, ami alig a fele az 1999-es bázisnak. Az eltérés abból fakad, hogy abban az évben két nagyobb ingatlant is értékesítettek, míg 2000-ben csak kisebb eszközértékesítésekből származott rendkívüli bevétel.
Napirendi pontként szerepel az értékcsökkenési leírás mértékének megváltoztatása is. A BIF 1998-ban tért át az addig használt 2 százalékos amortizációs kulcs helyett a maximális 10 százalékra az ingatlanok értékének leírása során. A tervezett csökkentés azzal magyarázható, hogy amíg néhány évvel ezelőtt az ingatlanbefektetések elvárt megtérülési ideje négy-öt év volt, addig az mára tíz év fölé növekedett. Ennek oka az árrobbanást követő viszonylagos piaci konszolidáció, elsősorban az irodai célú ingatlanok vonatkozásában.
A BIF 2001. április 23-ra hívta össze évi rendes közgyűlését a verseg-fenyőharaszti kastélyszállóba. Az ingatlant egyébként a BIF egyik leányvállalata, a 15 millió forintos törzstőkéjű Kastélyszálló Kft. üzemelteti.