A térség gazdaságának egyenletes fejlődése, a mérséklődő infláció és a forint leértékelési ütemének további csökkentése tudatában 13 százalékos árbevétel-növekedést tart reálisnak az idei évre a Danubius Hotels Rt. A bővülés legfőbb forrása valószínűleg az árpolitika szigorítása lesz, az engedmények és különböző kedvezmények körét csak nagyon indokolt esetekre szűkítik le.
A társaság vezetése bízik abban, hogy eközben a költségek növekedése az inflációhoz közeli szinten maradhat. A bérköltségek 8 százalékkal nőhetnek, és folytatódik a létszám csökkenése is. A tervek szerint a működési eredmény így 17 százalékkal emelkedhet az idén, vagyis megközelítené a 6,1 milliárd forintot.
Az adózás előtti nyereség viszont ennél jóval szerényebb mértékben, csak 100 millió forinttal gyarapodna. Az auditált számok szerint a tavalyi évet 5,05 milliárdos adózás előtti profittal zárta a csoport, ami mintegy 180 millió forinttal elmarad a februári gyorsjelentésben közölttől. Az egy évvel korábban előterjesztett üzleti terv azonban meglehetősen óvatosnak bizonyult, hiszen az abban szereplő célkitűzést még így is több mint 10 százalékkal túlteljesítették.
A társaság április 27-re összehívott éves közgyűlésére szánt igazgatósági előterjesztésekből kiderül, hogy a már tavaly is meglehetősen magas, 62,5 százalékos átlagos foglaltsági szintet az idén további 2 százalékponttal emelnék. A cég fő profiljába vágó 4-5 csillagos szállodák kapacitása ugyan jelentős mértékben bővült, de a cég vezetése úgy véli, hogy ennek kedvezőtlen hatását az átszervezett és megerősített értékesítési munkával ellensúlyozni tudják.
A Danubiusnál ez évben is folytatódik az erőteljes rekonstrukciós program, a tervek szerint a nettó árbevétel 15 százalékát fordítják majd erre a célra. Ez nem vonatkozik azokra a beruházásokra, amelyekhez a Széchenyi-programban kiírt pályázatokon teremtik elő a finanszírozás egy részét (ilyen például a pécsi Hotel Nádor felújítása). Tavaly 5,3 milliárd forintot költött a cég rekonstrukciókra.
A legjelentősebb projekt az idén a Thermal Hotel Margitsziget egy szobaszinttel történő bővítése. A szálloda felújításának döntő része már az év végére befejeződik, néhány hetes leállás eközben pedig csak az utószezonban várható. Ezalatt a Thermal Hotel Bük és a Thermal Hotel Aqua fürdőcsarnokát kibővítik, még a főszezon beindulása előtt külső és belső terű élményfürdő épül mindkét szállodában.
Az igazgatóság hangsúlyozza, hogy az idén is részt kívánnak venni a környező országok kedvező privatizációs pályázatain. Elsősorban a nemzetközileg is elismert gyógyhelyeken szeretnének sikeres pályázóként megjelenni. A piacon korábban már felröppentek olyan hírek, hogy a Danubius egy erdélyi (Szováta), egy horvátországi és egy szlovéniai akvizíció iránt is érdeklődik.
A Danubius igazgatósága azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a 4,03 milliárd forintos tavalyi adózott eredmény 10 százalékát fizessék ki osztalékként. Ez papíronként 47 forintos részesedést jelentene, amit a tervek szerint május 28-tól vehetnének fel a részvényesek. A társaság tavaly 37 forintot fizetett ki papíronként a tulajdonosoknak, a korábbi években pedig egyáltalán nem szavaztak meg osztalékot.