Az első negyedévben bevételeinek mintegy 20 százalékos csökkenésével és veszteséges működéssel számol a Graphisoft -. tette közzé a társaság pénteken. A cég a vártnál lényegesen gyengébb első negyedet azzal magyarázza, hogy vezető terméke, az ArchiCAD piacán megállt a növekedés, az építőipar lassulása és az informatikai beruházások világméretű visszafogása miatt. Az eladásokat csökkenti ráadásul az is, hogy az ArchiCad új verziója tavasszal lát napvilágot. Emiatt sokan elhalasztották a beszerzést, hogy már a fejlettebb programot vásárolják meg.
Az átszervezési és költségcsökkentési intézkedésektől a Graphisoft menedzsmentje azt várja, hogy azok segítségével a cég éves szinten fenn tudja tartani nyereségességét és az árbevétel szerény növelését.
A pénteken közölt auditált adatok szerint a cég tavalyi árbevétele 31,9 millió eurót tett ki, a nettó nyereség 4,3 millió euró volt ami 0,41 eurós EPS-nek felel meg. Ez egy évvel korábban még 0,52 euró volt.
A Graphisoft elnök-vezérigazgatója, Bojár Gábor pénteken délután telefonkonferenciát tartott elemzők részére, ahol a szoftvergyártó társaság 2001-es várható eredményéről beszélt.
Többek között elmondta: az idei évben az árbevétel egyszámjegyű növekedésével számolnak, szemben a korábban közzétett 20 százalékos bővüléssel. Ehhez a jelenlegi kalkulációk szerint az üzemi költségek 10-15 százalékos emelkedése adódik hozzá, ami azt jelenti, hogy az adó előtti eredmény akár 20 százalékkal is elmaradhat a tavalyi 4,3 millió eurós adattól. Üzemi szinten sem jobb a helyzet, a Graphisoft részvényesek akár az operatív profit 30 százalékos visszaesésével is számolhatnak.
A Graphisoft vezetői elmondták, a számukra kulcsfontosságú német piacon az első három hónap során az eladások emelkedtek, ám ez kevés volt a tetszetős első negyedévhez. Az ArchiCad új verziója csak júniustól hoz jövedelmet a cégnek, ami azt jelenti, hogy az első félév nem lesz túl erős, ezt a menedzsment szándékai szerint a jó harmadik negyed ellensúlyozza majd. A bejelentés erősen megviselte a Graphisoft mostanában egyébként sem izmos árfolyamát, a papír 1240 forinton zárta a hetet, ami újabb történelmi mélypontot jelent a részvény pályafutása során.