Az idei legjelentősebb emelkedését produkálta a BUX index tegnap, a két nappal korábbi siralmas hangulat és éves mélypont után 180 fokos fordulatot vettek az események. Már szerdán délelőtt egyértelmű volt ugyan, hogy a kezdeti jelentős esést vásárlásra használják fel a külföldi befektetők, azonban nagyobb vételi érdeklődés csak az OTP-re volt, s a forgalom sem élénkült jelentősen.
A budapesti zárás után a tengerentúli kereskedés alatt nem történt rendkívüli fejlemény, a Nasdaq tovább esett. Zárás után viszont a Dell Computer közölte, hogy többször lefelé módosított eredménytervét ezúttal már tartani tudja. S noha ismét több profitwarning érkezett kevésbé jelentős cégektől, a befektetők -- belekapaszkodva a Dell-hírbe -- jelentősen feljebb nyomták az amerikai határidős indexeket.
Európában a várhatóan nagyon erős amerikai nyitásban bízva vételi láz tört ki, a nagy nyertesek a korábban legnagyobbat zuhanó távközlési és a technológiai papírok voltak. Ilyen környezetben a magyar piac már többször megmutatta, hogy nem feltétlenül képes erősödni, tegnap azonban máshogy alakultak az események. A BUX a több mint 100 ponttal magasabb nyitás után tovább szárnyalt, az OTP mellett rég nem látott nagy vételek jelentkeztek a Matáv piacán is. A Richter és a Mol is ment a két vezérpapírral, s a trend napközben szinte egy pillanatra sem szakadt meg. Záráskor -- megtámogatva az amerikai piacok még az optimista várakozásoknál is nagyobb arányú erősödésével -- mind a négy blue-chip napi csúcsán, vagy kicsivel az alatt állt, a BUX 5,5 százalékkal ugrott meg. Szomorú viszont, hogy a másodvonalbeli papírok nagy részénél a BUX-nál jóval szerényebb volt a növekedés -- nagyobb vevők híján inkább csak a jó hangulat oldalszelén emelkedtek minimális forgalom kíséretében.
Fundamentálisan nem volt alapja a mostani megugrásnak, egyszerűen csak arról van szó, hogy a legkisebb hírt -- esetünkben a Dell más helyzetben észre sem vett bejelentését -- érvként használta fel a növekedést kívánó piac arra, hogy bizonyítsa: vége van a riadalmaknak -- vélekedik Koch Zoltán, a Buda-Cash elemzéseit készítő Dunacorp munkatársa. Ilyen helyzetben nehéz megítélni a jövőt, főleg azért, mert bár külföldi befektetők is megjelentek a piacon, a forgalom továbbra is alacsony volt: a legtöbb papírnál az okozta a nagy erősödést, hogy nem igazán volt eladó. Az elemző óvatosan fogalmaz a mai tőzsdenappal kapcsolatosan: a statisztikák szerint pénteken legtöbbször esni szokott a BÉT.
Sokan egyértelmű korrekcióra számítanak, mivel úgy ítélik meg, hogy a bizonytalanság miatt sokan inkább realizálják szerény profitjukat. Osztja ezt a véleményt Míró József, a Cashline elemzője is, ám szerinte ez még nem ma fog megtörténni. Egyértelműen a hangulat irányítja a börzéket, ilyenkor jelentősen megnő a volatilitás. Igaz, a mostani felszabadultsághoz a papírok alulárazottsága is hozzájárul. Az elemző ugyanakkor figyelmeztet: kétséges a trendváltás. Elég egyetlen rossznak tűnő amerikai adat, és a börzék utóbbi időben szoros korrelációja újra mélybe küldheti a magyar részvényárakat is.
Az elemzők az OTP utóbbi két napban tapasztalt teljesítményével kapcsolatban megjegyzik: lehet, hogy a vételekben része volt annak a Reuters-elemzésnek is, mely igen olcsónak és befektetésre ingerlőnek nevezte a közép-európai bankpapírokat. Az pedig egyértelműen látszott, hogy az OTP-piacon a belelkesült vevőkkel szemben az eladói oldal üres volt -- tételt venni csak az ár 100-200 forintos elmozdításával lehetett.
Néhány piaci szereplő szerint a külföldi befektetők váratlan visszatérésében része lehetett annak is, hogy kedvező hírek láttak napvilágot Magyarország EU-csatlakozásával kapcsolatban -- a 2004-es időpont valószínűségének növekedése a konvergenciaelmélet híveit is a parkettre csalogathatta.
A szakértők szerint ha holnap is folytatódik a világban a távközlési papírok jó szereplése, ismét az utóbbi időszakban legjobban lealázott Matáv emelkedhet a legjelentősebb mértékben. A Molnál ugyanis továbbra sincs egyértelmű vételi érdeklődés, az OTP és a Richter pedig szinte kimaradt az utóbbi hetek csökkenéséből. Figyelmeztetnek azonban, hogy a hajdan a legstabilabb papírnak számító Matáv vétele ma a legkockázatosabbnak számít: az esetlegesen kiújuló külpiaci bizonytalanság szintén e társaságot sújthatja a legjobban.