Az OPEC főtitkára, Ali Rodriguez az olajpiac kiegyensúlyozott voltára utaló előzetes nyilatkozatai már előrevetítették a kartell tegnapi döntését: a szervezet nem bővíti kivitelét, mert Irak leállította napi 2,1 millió barreles exportját. (Mint arról beszámoltunk, Bagdad amiatti felháborodásában szünetelteti kivitelét, hogy az ENSZ BT a múlt héten a szokásos hat hónap helyett csak egy hónapra hosszabbította meg számára az olajat élelmiszerért programot.)
Az éves bécsi olajminiszteri értekezleten elhangzott, hogy a harmadik negyedévben, az északi félteke téli idényre történő készletépítése idején már valószínűleg több olajat dobnak a piacra.
A bécsi találkozót az amerikai piac mindenekelőtt az amerikai autósok üzemenyag-ellátása szempontjából kísérte figyelemmel -- írja a CNN. Egy gallon benzin ára a napokban a két dollárhoz közelített, bár azóta már gyengült. Alan Greenspan, a Fed elnöke nyilatkozatában az ország egész gazdasági fejlődése szempontjából minősítette hátrányosnak a magas olajárak miatt megnőtt energiaköltségeket. Mint a Reuters emlékeztet, az OPEC kínálatbővítésének elhalasztása már csak azért is csalódást okozott a piacon, mert a két utolsó értekezleten együtt 2,5 millió barrelnyi visszafogásról határoztak.
Kezdeti esése után a brent olajkeverék kedden négy centtel, 29,30 dollárra drágult hordónként, az amerikai könnyűolaj júliusi jegyzése pedig 9 centtel, 28,22 dollárra erősödött.
A kartell elnöke, Hhakib Kelil emlékeztetett, hogy a készletek megfelelőek, az olajárak pedig a kívánatosnak tartott 22--28 dolláros sávban mozognak.