A jövő év januárjától a hitelintézetek igénye alapján a Magyar Posta (MP) egyszerűsíteni kívánja a postai pénzforgalmi közvetítő szolgáltatást. Mint Szarka Imre üzletpolitikai igazgató elmondta, a hazai pénzintézetek megbízásából az MP évi 220 millió tranzakciót bonyolít, több mint 2 ezer milliárd forint értékben. Az eddigi gyakorlat szerint erre a tevékenységre az MP valamennyi bankkal külön-külön szerződött, ám az időközbeni bővítések mindkét fél számára nehezen kezelhető szerződésköteget hoztak létre.
A posta a helyzeten most úgy kíván javítani, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások minden bank számára egységes, az együttműködés alapjait meghatározó feltételeit a jövőben az egyedi megállapodásokhoz mintegy standardként kapcsolódó általános szerződéses feltételként jelenítené meg, amelyre a bankokkal kötött szerződésekben így elegendő lenne csak hivatkozni. Az itt szabályozott körbe tartoznának például a fontosabb vállalási feltételek, a bizonylatok specifikációi.
A kötetnyi nagyságú általános feltételek tervezetét előzetes szakértői szűrésre az MP megküldte a Magyar Bankszövetségnek, ahonnan szeptember elejére várnak választ. Ezt követően küldik ki a szerződéstervezeteket a bankoknak, az új szerződések aláírására még az idén sor kerülhet.
Szarka Imre ugyanakkor hangsúlyozta, az új szerződéses rendszer csak a bankok és az MP közötti viszonyt rendezi, a korábbiaknál átláthatóbb módon: a postán csekkjüket feladó ügyfelek számára semmiféle változást nem hoz majd a szerződések újrakötése.