A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Bioüzemanyag-terv az EU-ban

Az Európai Bizottság szeptemberben irányelvet terjeszt az EU miniszteri tanácsa elé, amely szerint 2005-től a szállításban felhasznált üzemanyag legalább 2 százalékának mezőgazdasági eredetűnek kell lennie -- jelentette a Financial Times.

Ezeket az úgynevezett bioüzemanyagokat egyebek közt cukorrépából, olajos magvakból, illetve mezőgazdasági hulladékokból gyártják. Ha a miniszteri tanács elfogadja a javaslatot, akkor az arányt évente 0,75 százalékponttal kell emelni az EU-ban 2009-ig, amikor is új lépcső következnék: kötelező arányokat határoznak majd meg kis mennyiségű bioüzemanyag hozzákeverésére a hagyományos benzinhez és dízelolajhoz. A cél az, hogy a bio- és más alternatív üzemanyagok, köztük a hidrogén, legalább a felhasznált üzemanyag 20 százalékét adják a szállításban 2020-ban.
Az EU-bizottság az olajimporttól való függőség korlátozásával és a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésével indokolja az elképzelést. Úgy véli, hogy a kezdeményezés jót fog tenni a mezőgazdaságnak is: az előzetes felmérés szerint az élelmiszer-termelésből kötelezően kivont földterületek üzemanyag-haszonnövényekkel való bevetése évente akár 20 millió tonna bioüzemanyagot eredményezhet -- ez az EU olajtermék-fogyasztása 7 százalékának felel meg --, miközben értelemszerűen csökkennek a mezőgazdasági költségvetés ártámogatási terhei és kárpótlási kötelezettségei a parlagolás miatt.

Az Európai Bizottság szeptemberben irányelvet terjeszt az EU miniszteri tanácsa elé, amely szerint 2005-től a szállításban felhasznált üzemanyag legalább 2 százalékának mezőgazdasági eredetűnek kell lennie -- jelentette a Financial Times. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek