Az év első hét hónapjában 7 százalékkal csökkent a magyar élelmiszeripar kivitelből származó bevétele, ezen belül a legnagyobb, 20 százalékos kiesés a húsipart sújtotta -- mondta Farkas Imre, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke gyorsjelentésüket ismertetve.
A Pick Szeged Rt. -- mint azt tegnap profitfigyelmeztetésben közzétette -- júniusban 200 millió forintot meghaladó üzemi veszteséget termelt. A társaság ennek okát elsősorban azzal magyarázza, hogy az élősertés-ár hihetetlen magasra emelkedett.
Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára lapunknak elmondta: a terméktanács a termelés jövő évi felfutásáig nem vár jelentős árváltozást, vagyis az átvételi árak ez év végéig várhatóan nem csökkennek számottevően. Zádori ugyanakkor úgy véli, hogy akár politikai üggyé is dagadhat a jövő évi választások előtt a sertésszektor helyzete, mivel márciusra jelentős túltermelésre és értékésítési zavarokra számítanak ágazati szakértők. Az idei magas sertésfelvásárlási árak hatására ugyanis élénkül az állattartási kedv, és az állománynövekedés előreláthatólag 2002 tavaszán "tetőzik". A Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött korábbi megállapodások miatt viszont az ágazat jövőre gyakorlatilag nem kaphat közvetlen exporttámogatást. Ezért a kiviteli dotációk helyettesítésére más szabályozási eszközöket kell keresnie a kormánynak.