A kormány jóváhagyása után ősszel a parlament dönthet arról: 2002 januárjától nem lehet új anonim betéteket nyitni, a régiek tulajdonosait pedig a tranzakcióknál azonosítják. Őszre várható a pénzmosásról szóló törvény módosítása is.
A nemzetközi gyakorlat alapján "finomítani" lehet a pénzmosás elleni jogi fellépés módszerein, ezt szolgálja az ajánlás -- szögezte le Szász Károly, a PSZÁF elnöke tájékoztatóján.
A hatóság súlyt helyez az ügyfél -- és annak pénzügyi szokásai -- eddiginél szélesebb körű azonosítására. Ennek módja, hogy erősítik a pénzintézetek közti információcserét, regisztrálják a megszokottól eltérő ügyfélmagatartást, figyelik az értékpapíros és biztosítási tranzakciókat is. A pénzmosás "bocsánatos bűnként" való számontartása helyett egyértelmű társadalmi elítélés szükséges.
Tavaly a pénzintézetek mintegy ezer bejelentést tettek a rendőrségnél pénzmosás gyanúja miatt, s maga a PSZÁF is több feljelentéssel élt. A felügyelet elképzelése szerint a pénzügyi intézményeknek a jövőben negyedévente számukra is jelenteniük kellene e beadványaik számát.