Mintegy 85 ezer gépjármű-tulajdonos nem fizetett az idén kötelező biztosítást -- derült ki a belügyi és a biztosítói gépjárműves adatbázisok friss összevetése nyomán. Több mint 2-2 ezer bliccelőt találtak a főváros II., XIII., XIV. és XXII. kerületében, egyenként 1500-nál többet pedig 14 megyeszékhelyen, köztük Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon.
A mulasztók adatait a Belügyminisztérium augusztus 10--15. között juttatja el a helyi jegyzőknek -- jelentette be Eiselt György, a belügyi tárca helyettes államtitkára tájékoztatóján.
A helyi önkormányzatok a biztosítás nyolc napon belüli bemutatására -- azaz voltaképp pótlására -- szólítják fel az érintetteket. Ha ezt sem teljesítik, járművüket kitiltják a forgalomból (ha további utcai ellenőrzéseken akadnának fenn, a járműtulajdonos nem folytathatja útját).
A jegyzőket a 2001. június 30-i állapot alapján tájékoztatja a BM, vagyis olyan járműtulajdonosokról van szó, akik az idén nagy valószínűséggel már két negyedév díjának befizetéséről "feledkeztek meg" -- nyilatkozta Kálózdi Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) gépjármű-tagozatának vezetője.
A biztosítók a "kötelező" elmaradt díját a teljes idei évre visszamenőleg is beszedik, ha a közös adatbázisból egyértelműen kiderül: az ügyfél adós a díjjal. A visszamenőleg fizetett díj a Mabisz kártalanítási számlájára kerül, amelyből az ismeretlen vagy nem biztosított járműtulajdonosok okozta károkat fizetik ki.
Kálózdi várakozása szerint e számlára jó esetben akár egymilliárd forint is befolyhat ily módon, másképp ennyivel csökken a biztosítók -- azaz közvetve a díjat rendesen fizető biztosítottak -- hozzájárulási kötelezettsége. (A számláról tavaly összesen 2,3 milliárd forintot fizettek ki 5213 károsultnak.)
A visszamenőleges díj mellett további büntetés az eddig bliccelőknek, hogy "kötelezőjüknél" nem számítják be az esetleges korábbi bónuszt, hanem A0-s besorolású díjjal kötik meg. Ha viszont továbbra is vonakodnának befizetni a díjat, a jármű letiltásán túl maximum 100 ezer forintnyi szabálysértési bírsággal is sújthatók.
A szigorodó ellenőrzések hatása immár érződik a "kötelező" szerződésszámának növekedésénél is -- mondta el a tagozat vezetője. Az idei év elején ugyanis az eddiginél mintegy 100-110 ezerrel több szerződést kötöttek az ügyfelek. Kérdéses azonban, hogy ebből mennyi köszönhető a gépjárműállomány természetes gyarapodásának, s mennyi a "visszatérő" mulasztóknak.
A BM--biztosítói közös adatbázis fogyatékossága azonban, hogy csak a forgalmi rendszámmal rendelkező járműveket szűri ki. Márpedig az ilyennel nem rendelkező egyéb közlekedési eszközöknél jóval magasabb a biztosítatlanok aránya -- nyomatékosította Kálózdi.