Tegnap estig sem született döntés Varsóban arról, hogy az OMV-vel vagy a Mollal kezdik meg az exkluzív tárgyalásokat a PKN 17,6 százalékának eladásáról. Újabb információ szivárgott ki ugyanakkor a két cég ajánlatáról, mely szerint ismét fordult a kocka, és az OMV ajánlja a magasabb összeget.
A Rzeczpospolita című lengyel lap ugyanis hétfői számában -- a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva -- azt írta, hogy az OMV részvényenként 26 zlotys (6,77 euró) ajánlatot tett. A Mol ajánlata a lap szerint részvényenként 25 zloty. A hír értékelésekor viszont feltétlenül érdemes figyelembe venni azt, hogy bő egy hete ugyanez a lap közölte azt az információt is, mely lényegében a Mol esélytelenségéről szólt: a lap szerint a magyar cég saját részvényeit ajánlotta fizetségként. Később ezt több más forrás cáfolta, s a Mol készpénzes ajánlatáról jelentek meg hírek. Ezt tegnapi hírével már a Rzeczpospolita is elismeri.
Ugyancsak árnyalja a képet, hogy információink szerint a hivatalos ajánlatokat nem lehet módosítani. Az állítólagosan vesztésre álló cég esetleg levélben jelezheti, hogy ha vele kezdenek tárgyalásokat, akkor hajlandó emelni a tétet.
Piaci hírek szerint a legnagyobb esély arra van, hogy -- a gdanski finomítóról hozott első döntéshez hasonlóan -- ezúttal is mindkét pályázóval megkezdik az exkluzív tárgyalásokat. Ez ellen a megoldás ellen egyedül az időhiány szól: már csak egy hónap van a lengyel választásokig.
A PKN-döntés előtti bizonytalansággal szemben kitisztult a kép a Hellenic Petroleum esetében. Tegnap járt le a határidő a szándéknyilatkozatok beadására, és kiderült, hogy a Mol bizonyosan nem érdeklődik a görög cég iránt -- az ezt korábban jelző OMV-nek viszont két orosz riválissal kell szembenéznie: a Lukoil és a Jukosz is hivatalosan jelezte érdeklődését. A Lukoil azt is bejelentette, hogy egy kétharmadrészt tulajdonában levő cégen keresztül pályázik -- az egyharmad ráadásul görög tulajdonú, a Latsis család tulajdonában levő Paneuropean Oil & Industrial Holdings révén. E cég is szakmai befektető: a harmadik legnagyobb görög olajtársaságnak számító Petrola Hellas főrészvényese.