Az elemzői várakozások többségét enyhén meghaladó második negyedéves eredményeket tett közzé tegnap a BorsodChem Rt. A vegyipari társaság április és június között 4,41 milliárd forintos nettó profitot halmozott fel, ami -- a kedvezőtlenebbé vált piaci körülmények ellenére -- mindössze 2 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A negyedéves részvényenkénti nyereség (EPS) 362 forintnak felel meg.
Az árbevétel -- az egy évvel korábbitól minimális mértékben elmaradva -- 30 milliárd forintot tett ki. Az üzemi tevékenység eredménye viszont jól tükrözi a piaci feltételek romlását. Az operatív nyereség ugyanis 35 százalékkal visszaesett, s csak 3,3 milliárd forintot tett ki a második negyedben. Ennek hatását ugyanakkor ellensúlyozta, hogy a BorsodChem közel másfél milliárd forintos árfolyamnyereséget könyvelhetett el devizahitelein a forint felértékelődésének köszönhetően.
A cég működésére mindenesetre rányomta a bélyegét, hogy az amerikai gazdaság lassulása erőteljesen éreztette hatását a PVC-termékek fő piacát jelentő európai építőipari szektorban. A BorsodChem vezetőinek véleménye szerint a PVC iránti kereslet csökkenése még nem fejeződött be, és csak a harmadik negyedben érheti el mélypontját.
A PVC-termelésen elérhető marzs jelentősen csökkent, mivel a PVC jegyzése az idei első fél évben átlagosan 23 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a fő alapanyag, az etilén ára gyakorlatilag változatlan maradt. Ráadásul az év eddigi részében nagyrészt felfelé kapaszkodó PVC-ár júniusban ismét süllyedésnek indult.
Nem változott viszont érdemlegesen a BorsodChem másik fő termékének, az MDI-nek a jegyzése. Jelentős többletbevétel jelentkezett a maró nátron-oldatok eladásából, ezek ára ugyanis két és félszeresére ugrott az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.
A társaság cash-termelő képessége lényegében nem változott, az értékcsökkenési leírással növelt nettó eredmény az első hat hónapban némileg meghaladta a tízmilliárd forintot. A szokásos tevékenységből származó nettó pénzbevétel 12,2 milliárd forintot tett ki.