Nem a profitnövekedés jegyében telt az elmúlt fél év a Deutsche Bank életében. Európa legnagyobb pénzintézete kellemetlen meglepetést okozott tegnap a tőzsdéken. A Deutsche első féléves nyeresége 35 százalékkal elmaradt a tevalyi év azonos időszakáétól.
A második negyedévben még ennél is rosszabbul teljesített a bank, hiszen adózott eredménye 48 százalékkal múlta alul a 2000-es második negyedévet. Ráadásul ebben az 1,45 milliárd eurós idei profitban a Munich Re viszontbiztosítóban lévő részesedés eladásából származó egymilliárd euró is benne foglaltatik.
A Deutsche gondja elsősorban az volt, hogy a bank 700 millió eurós nem várt veszteséget szenvedett el befektetésein, ami elég gyakori magyarázat mostanában a befektetési bankok gyorsjelentéseihez fűzött kommentárokban. Ehhez jön még a számottevően megnőtt céltartalék-állomány, amit a rossz hitelek után volt kénytelen képezni a bank, valamint a befektetési banki tevékenységből befolyó jutalékok csökkenése. A pénzintézet a tavalyi 2,9 milliárd eurós jutalékbevétel után az idén 2,8 milliárdot realizált. Igaz, ezt ellensúlyozta a kamatbevételek azonos nagyságú bővülése.
Érdekes azonban, hogy a saját számlás ügyletekből származó nyereség az egy évvel korábbi 1,4 milliárd euróról 1,8 milliárdra nőtt. A befektetéseken realizált veszteség nagy része zártkörű társaságokba történő (private equity jellegű) befektetésekből eredt. A befektetési tevékenység eredménye 49 százalékkal, 1,2 milliárd euróra mérséklődött.
Rolf Breuer, a Deutsche vezérigazgatója sietett megnyugtatni a befektetőket a gyorsjelentéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón. Breuer kifejtette, hogy az idei évben már nem számítanak a költségek további növekedésére, és kilátásba helyezett egy 2600 fős leépítést is. Ezenkívül fel kívánja gyorsítani a Deutsche részesedéseinek értékesítését is, amelyekből a jövőben 15 milliárd eurós bevételt vár.
Breuer azt sem zárta ki, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot a Commerzbankkal. A hír hallatán 4,4 százalékot emelkedett a Commerzbank részvényeinek értéke.