A meghatározó chicagói gabonatőzsdén péntek záráskor már közel 113 dollárba került a márciusi szállítású búza tonnája, amire 1998. november 19-e óta nem volt példa. Az elmúlt heti, csaknem 6 százalékos drágulást főleg a Buenos Airesből érkezett hírekre vezetik vissza az elemzők. A gazdasági, pénzügyi és politikai összeomlás szélére sodródott Argentína ugyanis eddig a világ ötödik legnagyobb búzaszállítója volt, mintegy 10 százalékkal részesedve a globális piacból. Most viszont nagy az esélye annak, hogy a gazdák nem tudnak elég bankkölcsönt szerezni az aratógépek működtetéséhez, a bérmunkások felvételéhez, valamint a vasúti szállítások finanszírozásához.

A dél-amerikai országban általában novembertől január végéig tart az aratási idény. Eddig közel 5,7 millió tonna eladására szerződtek az új termésből, amely elérheti a 17 millió tonnát - jelentette a Bloomberg brazil elemző becslésére hivatkozva. A washingtoni agrártárca (USDA) legutóbbi, december eleji előrejelzéseiben is még az szerepelt, hogy Argentína 12,5 millió tonna búzát fog exportálni a május végéig tartó folyó kereskedési évben, ami 6,8 százalékos növekedés lenne az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Ám ez most kétségessé vált.

Az USDA fent említett elemzése szerint a búzaexportőri országlistát az USA vezeti majd 27,22 millió tonnával. Mögéje Ausztrália (17,5 millió tonna) jöhet fel, megelőzve Kanadát (16 millió), ahol a szárazság miatt kevesebbet arattak. Az Európai Unió búzaexportját 33,70 millió, a világ teljes kivitelét több mint 129 millió tonnára jelezték Washingtonban. Ez utóbbi így közel hatmillió tonnával haladná meg az előző kereskedési évre becsült mennyiséget. Ha Argentína idei kiszállításai késedelmet szenvednének, illetve elmaradnának az előzetesen várttól, az főleg a fenti országok exportőreinek kedvezne, beleértve még az EU-n belül Franciaországot is. Az amerikai búzaárak már tavaly is mintegy 8 százalékkal nőttek, amiben - a globális feleslegek apadásáról szóló előrejelzések mellett - komoly szerepet játszott, hogy az USA termelése 12 százalékkal csökkent a vetésterület szűkítése nyomán.